Русија

Русија пресекла канал илегалне миграције из Африке у Европу (ВИДЕО)

Организатор криминалне групе држављанин Нигерије који има фунцкију старијег професора на државном факултету Руског универзитета пријатељства народа "Патрис Лумумба"

Федерална служба безбедности Руске Федерације (ФСБ) је заједно са Министарством унутрашњих послова и Руском националном гардом зауставила канал илегалне миграције из Африке у земље Европске уније.

Приведени су чланови међурегионалне група која се бавила илегалиним активностима – специјализовала се за организовање уласка и транзита имиграната са афричког континента преко територије Руске Федерације у земље Европске уније и за то је примала новчану награду, саопштила је ФСБ.

За миграцију су коришћене шеме, попут склапања фиктивних бракова, појаснила је ФСБ. То је илегалним мигрантима омогућавало добијање дозволе за привремени боравак, боравишне дозволе и слично, наводи се у саопштењу.

Међурегионалну организовану криминалну групу чинили су етнички Украјинци, Нигеријци, као и руски држављани.

Истрага је утврдила и да је обим прихода од криминалних радњи у периоду од 2021. до данас износио најмање 60 милиона рубаља.

Организатор криминалне групе је држављанин Нигерије који има функцију старијег професора на Инжењерској академији Руског универзитета пријатељства народа "Патрис Лумумба".

ФСБ је потврдила да је поред њега приведено још пет активних учесника ове групе. Против приведених су предузете превентивне мере, а истрага се наставља, саучесници у злочинима се идентификују.

У оквиру кривичног поступка који је покренуло Главно истражно одељење Главне управе Министарства унутрашњих послова Русије, извршено је 25 претреса и инспекција у Московској и Владимирској области, а саслушано је више од 25 сведока.

Заплењена је значајна количина докумената, укључујући пасоше нигеријских држављана, уређаји за комуникацију и рачунари, као и средства стечена криминалним путем.

У дневницима, мобилним телефонима, компјутерима и таблетима који су припадали оптуженима у кривичном предмету пронађени су докази који потврђују њихове незаконите радње. 

Осим тога, у једном од домаћинстава у Владимирској области пронађена су тројица руских држављана са пребивалиштем у Московској области, које су криминалци дуже време незаконито држали затворене и експлоатисали. Сва тројица су сада под контролом и заштитом полиције.

image