Путин: Производња наоружања повећана неколико пута, дронови су кључ за наш суверенитет

Председник Русије проверио је рад компаније у којој се производе дронови и друга техника и поручио да држава од почетка СВО не само да производи више оружја већ и побољшава карактеристике постојећег. У поређењу са прошлом годином, производња дронова током ове је порасла чак 10 пута, открио је лидер

Председник Русије Владимир Путин посетио је данас компанију Специјални технолошки центар у Санкт Петербургу која производи дронове, системе за радиоелектронску борбу и системе за комуникацију. 

Путину су били показани платформа гусеничара, дронови камиказе, извиђачки системи са беспилотном летелицом и примерци лутајуће муниције, јављају РИА Новости.

Председник је у једном тренутку такође одржао састанак на тему развоја беспилотних авијационих система. 

Он је истакао да је Русија у условима СВО вишекратно повећала производњу посебно траженог наоружања и побољшала његове карактеристике на основу стеченог борбеног искуства.

Изјавио је и да је од велике важности да држава реализује националне пројекте који се тичу производње беспилотних летелица, што је, како каже, кључ за технолошки суверенитет Русије у тој сфери.

Само током ове године биће произведено укупно скоро 1.500.000 дронова у земљи, открио је Путин, додајући да је прошле године произведено 140.000 беспилотних летелица што указује да је производња дронова повећана чак 10 пута. Поручио је и да је потребно максимално брзо успоставити серијску производњу беспилотних система. 

"Предузећа одбрамбено-индустријског сектора раде ритмично, прецизно и чине све како би војсци која учествује у СВО било испоручено савремено оружје, техника, муниција и опрема. Посебно бих истакао стручњаке који раде у одбрамбеној индустрији и који, раме уз раме са војним особљем, ризикују своје здравље и живот у зони борбених дејстава. Они не само да поправљају опрему и враћају је назад (на фронт) што је пре могуће, већ поседују и јединствене знања, и предлажу инжењерска решења за њено унапређење - домет гађања, прецизност и тако даље. Ово примећујем и желим да изразим посебну захвалност на томе", рекао је руски лидер.

Председник је скренуо пажњу и на друга мала предузећа која, такође, производе оно што је држави и војсци данас потребно и похвалио их за њихов ефикасан рад.

Напоменуо је да је потребно у потпуности задовољити потребе Оружаних снага Русије и подсетио да данас на бојном пољу побеђује онај ко брже реагује на новине које се појављују готово сваке недеље. 

Како се наводи у саопштењу Кремља, предузеће које је данас посетио Путин производи јединствене беспилотне летелице породице "орлан" - најтраженије летелице овог типа на свету. Од 2021. године у њему се развијају и мале свемирске летелице CubeSat, а отворен је и сопствени центар за управљање летовима. 

У пратњи председника били су први потпредседник Владе Денис Мантуров, заменик шефа председничке администрације Максим Орешкин, заменик шефа председничке администрације и портпарол Кремља Дмитриј Песков, помоћник председника Алексеј Дјумин, министар одбране Андреј Белоусов, и генерални директор компаније Роман Агафоњиков.

Главно седиште Специјалног технолошког центра је у северној руској престоници, а компанија своја одељења има у 16 региона земље. 

Предузеће је основано 2001. године. РИА Новости преносе да су његови клијенти федералне и безбедносне структуре Руске Федерације. Производи компаније, како се наводи, до сада су показали своју ефикасност и на полигонима МО Русије, и у условима реалне борбе, односно, у зони СВО.