Русија

Медведев: Ми не можемо као Трамп и Харис да празнословимо, нашу политику не чине слогани

Америчка реторика не би прошла у Русији, наш народ би нас извиждао кад би чуо празна обећања, каже бивши председник Русије
Медведев: Ми не можемо као Трамп и Харис да празнословимо, нашу политику не чине слоганиGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Реторика америчких политичара, и потпредседнице САД Камале Харис, и бившег председника Доналда Трампа, не би прошла у Русији, они се баве празнословљем и само користе пусте фразе, рекао је данас заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев на партијском састанку Јединствене Русије.

"Јасно је да смо сви ми руски политичари и да имамо одређени политички менталитет. Ако почнемо да се понашамо као Трамп или ова Камала Харис, нећемо постићи никакав успех. Ја сад чак не говорим о томе да су они наши противници или да нам нису симпатични. Не, не ради се о томе", рекао је Медведев.

"Погледајте како се понашају Американци. То (њихова реторика) су, с нашег гледишта, политички слогани, празне речи: 'Ми ћемо ово', 'Ево ја ћу, урадићу', 'то ћемо постићи'. И то је све. Аплауз (за њих)... Али то код нас не пролази. Изађите с таквим речима у народ - одмах ће вас извиждати и рећи: 'Где ти наступаш? Реци нам истину, шта се може, шта не може, не обећавајте превише'", објаснио је бивши председник Русије.

Медведев је истакао да је Специјална војна операција до сада највеће искушење за Русију, које је ипак успело да око њеног председника Владимира Путина обједини целу земљу.

"Ово је прилика да се ујединимо, да покажемо, колико год то пафосно звучало, да ми сви волимо нашу земљу и да се трудимо да урадимо све како бисмо победили. У оваквој ситуацији постоји чак одређени општедржавни консензус", изјавио је он.

Подсетио је на своју недавну објаву на Телеграму којом је предложио стварање отворене јавне базе података непријатеља Русије, у којој би требало да буду наведени лични подаци ових непријатеља. То би, како је рекао, требало да буде урађено у "прилично практичне сврхе". 

"Ако сте приметили, нисам рекао да то треба да уради држава. Држава не би требало да се бави таквим активностима", рекао је, додајући да, пошто се тиме активно баве непријатељи Русије, исто то би требало да учини и Москва.

"Скрећем вам пажњу да наши противници то раде. И колико год да их критикују, они то настављају да раде. А ми шта, треба да једноставно заборавимо сва њихова имена? Знате, ово није ситуација када треба да окренемо други образ. Ово је другачија ситуација", објаснио је, уз оцену да би таква активност државе била корисна за њу у будућности.

"У људској је природи да се неке ствари заборављају. А они који сада говоре против наше земље, који на свим 'раскрсницама', и политичким и обичним, вичу: 'Хајде да убијамо Русе', имајући у виду све нас... Морамо да очувамо сећање на то ко су они били и какви су то људи. Чисто будућности ради, не морамо нужно да их казнимо, већ да знамо да су се ти појединци компромитовали таквим изјавама, да је најбоље са њима немати посла. А неке од њих заиста треба привести правди или да их стигне неизбежна казна, одмазда", закључио је Медведев. 

image