Русија

Володин упозорио Европски парламент: "Сармату" до Стразбура треба само три минута

Русија ће на потенцијалне нападе западним оружјем одговорити још моћнијим оружјем, упозорио је председник Думе
Володин упозорио Европски парламент: "Сармату" до Стразбура треба само три минута© Sefa Karacan/Anadolu Agency via Getty Images

Позив Европског парламента на ударе по територији Русије води ка светком рату уз примену нуклеарног оружја, рекао је председник Думе Вјачеслав Володин.

Након што је ЕП позвао на укидање ограничења Кијеву за нападе на територију Русије западним оружјем великог домета, Володин је додао да ЕП треба да се сам распусти,

"Треба имати на уму да 'сармат' до Стразбура стиже за три минута и 20 секунди. Ако се тако нешто деси, Русија ће на потенцијалне нападе западним оружјем великог домета одговорити још моћнијим оружјем. Нико не треба да има илузије у вези с тим. Дума на томе инсистира... То на шта позива Европски парламент води ка светском рату са применом нуклеарног оружја", упозорио је председник Думе.

"Сармат" је иначе, балистичка ракета интерконтиненталног домета.

Володин је чланове Европског парламента упитао да ли су се консултовали  са својим бирачима пре доношења ове одлуке, као и да ли грађани европских земаља желе да рат дође на њихов праг.

"Оно на шта Европски парламент позива доводи до светског рата употребом нуклеарног оружја. Пре доношења такве одлуке било је потребно присетити се лекција из Другог светског рата. Тада је 27 милиона совјетских грађана погинуло у борби против фашизма. Наша земља је ослободила вас и целу Европу. Запамтите ово. Не заборавите", рекао је Володин.

Посланици Европског парламента, на пленарној седници у Стразбуру у четвртак, великом већином су усвојили резолуцију о Украјини којом се позивају земље ЕУ да одмах укину сва ограничења на нападе Кијева дубоко на руску територију.

Резолуције ЕП о питањима спољне политике имају саветодавни карактер и нису обавезујуће за институције ЕУ или државе чланице ЕУ.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је раније да представници земаља НАТО-а морају да схвате "чиме се играју" када говоре о плановима да се Кијеву дозволи да гађа циљеве дубоко у територији Русије помоћу ракетних система предатих Оружаним снагама Украјине.

Према његовим речима, директно учешће Запада у сукобу у Украјини значајно ће променити његову суштину и значиће да су чланице Северноатлантске алијансе – САД и европске земље – ратују са Русијом. Москва ће доносити одлуке на основу претњи које се буду појављивале пред њом, напоменуо је Путин.

image