Лавров упозорио: Спремни смо да бранимо своје интересе на Арктику које НАТО угрожава

У документима Пентагона, Русија се недвосмислено и отворено именује као највећа претња у региону Арктика и оптужује за покушаје "дестабилизације региона" на штету САД и њених савезника, док се постојање значајних руских капацитета у дом делу света дефинише као "претња за амерички националну безбедност"

Русија види да НАТО појачава вежбе у вези са могућом кризом на Арктику и спремна је да брани своје интересе, укључујући и војне, поручио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за документарни филм "Совјетски пробој".

Москва је спремна да брани своје интересе у овом региону не само у војном, већ у политичком и војно-техничком смислу, појаснио је руски министар.

Министарство одбране САД је у јулу објавило измењену верзију арктичке стратегије, према којој намерава да самостално и са савезницима изведе војне вежбе на Арктику како би демонстрирало своју борбену способност.

У документу Пентагона, Русија се недвосмислено и отворено именује као највећа претња у региону Арктика. Она се оптужује за покушаје "дестабилизације региона" на штету САД и њених савезника, док се постојање значајних руских капацитета у дом делу света дефинише као "претња за амерички националну безбедност".

Пентагон је приметио да се Арктик претвара у платформу за "стратешку конкуренцију", а САД, заједно са својим савезницима и партнерима, "морају да буду спремне да заједно одговоре на тај изазов".

Сходно документу, Вашингтон намерава да сарађује са партнерима и савезницима на Арктику, као и индустријским компанијама и домородачким племенима на Аљасци како би ојачао снаге одвраћања у региону. У плану је да САД и њени савезници до 2030. године предају у рад више од 250 савремених вишенаменских борбених авиона способних да изводе операције на Арктику.

Помоћник руског председника, председник Поморског колегијума Николај Патрушев указао је да Вашингтон и његови савезници ситуацију дуж руских граница доводе до ескалације, непрестано тестирајући одбрамбене способности Москве.          

Према његовим речима, Вашингтон води политику милитаризације Арктика и омета руске економске активности на северним географским ширинама.

Руски председник Владимир Путин је недавно оценио да је Арктик регион са огромним могућностима, а Русија га повезује са осигуравањем националне безбедности и енергетским јачањем.