Русија

Лаки преносни ракетни систем "верба": Искорак руских инжењера и велика претња за украјинске летелице

"Вербу" су дизајнирали стручњаци са Конструкторског бироа за машинство из Коломне, са циљем замене старијег ЛПРС-а "игла", које користи руска војска, а нови систем уведен је у употребу 2014. године
Лаки преносни ракетни систем "верба": Искорак руских инжењера и велика претња за украјинске летелицеwww.globallookpress.com © MOD Russia/Twitter.com

Компанија "Високопрецизни комплекси" (део "Ростеха") пре рока је испоручила Министарству одбране Русије нову туру лаких преносних ракетних система (ЛПРС) ПВО  "верба", у оквиру извршења државног одбрамбеног налога, саопштила је прес служба компаније.

"Уочи Дана оружара, купцу је пре рока испоручена серија ЛПРС ПВО 'верба' које производи Конструкторски биро машинства", наводи се у саопштењу компаније објављеном на Телеграм каналу.

Раније су из "Високопрецизних комплекса" за изјавили ТАСС-у да би производња ових система могла бити повећана како би "вербе" покриле важне објекте.

"Током протекле деценије, у ту сврху је створена лансирна станица 'џигит', који се може поставити на стационарне објекте или на лака возила и извршити појединачно, узастопно и салво лансирање ракета ЛПРС-а. Наравно, нови задаци за ЛПРС подразумевају повећан интензитет паљбе", саопштено је из компаније у јуну.

Лансирна станица "џигит" опремљена је системом за означавање циљева и нишаном са ноћним каналом. Уз његову помоћ, оператер може истовремено да контролише два ЛПРС-а. Комплекс је способан да лансира ракете како у једној салви, тако и појединачно у аутоматском или ручном режиму.

У почетку, комплекс је развијен за ЛПРС "игла", али се може користити и са "вербом". "Џигит" обезбеђује повећање стопе паљбе у случају појединачне паљбе и повећава вероватноћу погађања циља у просеку један и по пута због лансирања две ракете у једној салви.

Када је опремљен земаљским радаром за идентификацију, ЛПРС може користити систем распознавања "свој-туђ", како би се утврдило да ли се ради о пријатељском или непријатељском циљу

Употреба ЛПРС-а као саставних делова таквих комплекса може да смањи штету од удара Оружаних снага Украјине на руску инфраструктуру.

"Ако ставите војнике са ЛПРС-ом на кров неке рафинерије, близу складишта или аеродрома, онда ће то бити веома озбиљна заштита. Али најважније је то што морате поставити не само један такав ЛПРС, већ неколико, јер непријатељ лансира више од једног дрона истовремено - Оружане снаге Украјине су навикле да користе тактику напада у роју", изјавио је за РТ пензионисани пуковник Виктор Баранец.

Он је додао и да се ЛПРС мора користити заједно са другим средствима ПВО.

"Високопрецизни комплекси" наводе и да је војска осим "вербе", добила и опрему за аутоматизацију управљања артиљеријском ватром "планшет-а" и "планшет-м-ир", као и серију ракета за беспилотне летелице Х-БПЛА.

Већи домет и софистициранија глава за самонавођење

"Вербу" су дизајнирали стручњаци са Конструкторског бироа за машинство из Коломне, са циљем замене старијег ЛПРС-а "игла", које користи руска војска. Нови систем припада четвртој генерацији и уведен је у оперативну употребу 2014. године.

Може се користити за дејство по авионима, хеликоптерима, беспилотним летелицама и крстарећим ракетама. Овај ЛПРС ради у режиму "испали и заборави", а захваљујући напредној глави за самонавођење може уништавати мете у доласку и одласку чак и у условима изложености лажном топлотном зрачењу, тј. сметњама и то у било које доба дана.

"Верба" такође показује висок степен ефикасности када се користи против циљева са слабим зрачењем у ИЦ опсегу. Клима такође није ограничење, па се "верба" може користити у температурном опсегу од -50 до +50 степени Целзијуса, у било ком географском подручју, укључујући планинске и морске услове.

Нови ЛПРС користи ракету земља-ваздух 9М336, а како напомињу из "Ростеха", њене главне предности су повећана отпорност на ометање и осетљивија глава за самонавођење која аутоматски идентификује лажне циљеве, односно ИЦ мамце и на основу низа критеријума бира који је прави циљ за гађање.

Због повећане осетљивости, повећан је и домет захвата циља. Такође, повећан је и домет дејства у односу на "иглу", па тако више не износи око 5,2 км, већ 6 км, док се вертикални креће од 10 м (најмањи) до 3,5 км (највећи). Време припреме за ланисрање је мање од 12 секунди.

"Јединствена глава која ради у три спектра - ултраљубичастом, блиском инфрацрвеном и средњем инфрацрвеном -  омогућава вам да добијете максимум информација о мети", наводи "Ростех".

Поред ракете и лансирне цеви, комплекс укључује и механизам за лансирање, земаљски радарски систем за распознавање "свој-туђ", средства за одржавање и обуку. Поред тога, рад "вербе" се може интегрисати са малогабаритним радарима и средствима за означавање циљева.

Тренутно, констуктори поменутог бироа раде на даљем развоју ЛПРС-а и очекује се да ће нови комплекс имати повећану зону уништења циљева.

"Резултат еволуције руских ЛПРС-ова"

Према речима конструктора, ЛПРС "верба" се, као и совјетска "игла", може користи не само ујединицама копнене војске, већ и у авијацији и морнарици. Подсећања ради, "игла-с" је део бродских комплекса "гибка", као и модула "стрелац" који се користи на хеликоптерима, попут Ми-28.

Данас се "верба", заједно са "иглом", активно користи у зони Специјалне војне операције. У јесен 2022. године, главнокомандујући копнених снага, генерал армије Олег Саљуков приметио је да су ови системи заслужни за уништавање трећине летелица (не рачунајући беспилотне) украјинске војске.

Према његовим речима, "верба" и "игла" су се показале као ефикасне у уништавању циљева који су се изненада појављивали на малим и веома малим висинама на линији фронта.

Војни експерт Александар Широкорад сматра да је једна од кључних предности "верба" њена способност да препозна и заобиђе ИЦ мамце.

"'Верба' је резултат еволуције руских ЛПРС-ова. Предност овог система је избор циљева. 'Верба' може да одреди где је мамац, а где је права мета. Она је вероватно врхунац онога што се данас може искористити од ЛПРС-а", рекао је он за РТ.

Истовремено, Виктор Баранец, верује да је стварање "вербе" својевремено било значај корак напред за домаћи војноиндустријски комплекс.

"У 'верби' је имплементирано неколико решења, укључујући увођење уникатне главе за самонавођење. Ово је био прави искорак за руске инжењере. У извесном смислу, стварање 'вербе' се може упоредити са појавом јуришне пушке 'калашњиков' у нашој војсци. Веома је добро што се производња ових производа повећава и што се масовно испоручују на фронт', закључио је аналитичар.

image