Захарова: Запад води крсташки рат против мултилатералног светског поретка

Званична представница руског Министартсва спољних послова најавила је недељу на високом нивоу 79. заседања Генералне скупштине УН и објавила шта се ће бити главни задатак руске делегације у Њујорку

Један од централних међународних политичких догађаја године, недеља на високом нивоу 79. заседања Генералне скупштине УН почиње 24. септембра у Њујорку, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Руску делегацију предводити министар спољних послова Сергеј Лавров чији распоред ће традиционално бити густ, рекла је Захарова и додала да се његово обраћање са говорнице Генералне скупштине УН очекује 28. септембра.

"Сергеј Лавров ће такође учествовати у низу мултилатералних догађаја на високом нивоу, међу којима су и они које организују ОДКБ, БРИКС, Г20 и Група пријатеља за одбрану Повеље УН. Осим тога, планира читав низ билатералних контаката, укључујући разговор са генералним секретаром Светске организације Антониом Гутерешом", додала је Захарова.

Запад води рат против успостављања праведнијег светског поретка

Седница ће се одржати у јеку растућих глобалних тензија, док један од важнијих фактора у међународној ситуацији остаје криза око Украјине, а коју Запад користи  "за удар" на Русију, навела је Захарова.

У те сврхе, како каже, западне земље настављају да снабдевају кијевски режим оружјем, износе псеудо-мировне иницијативе и настоје да придобију на своју страну земље Глобалног југа.

Деструктивна политика Колективног запада у контексту Украјине је саставни део крсташког рата против успостављања праведног мултиполарног светског поретка, оценила је Захарова на брифингу.

Карактеристике новог светског поретка у настајању, како каже, појава су нових центара политичког и економског утицаја у Азији, Африци и Латинској Америци где државе показују све већу жељу да допринесу превазилажењу глобалних изазова, захтевају да се уваже њихови интереси и све више одбацују неоколонијалне приступе некадашњих метропола.

Тектонска померања која су у току директно се пројектују на мултилатералну дипломатију, пре свега унутар зидина УН, навела је она.

"Последњих година ауторитет светске организације је донекле избледео. Првенствено због покушаја западних земаља да користе платформе УН за обрачун са 'непожељним' државама и да наметну деструктивни концепт 'светског поретка заснованог на правилима'", указала је она.

У овим тешким условима, главни задаци руске делегације биће враћање и јачање улоге УН као гаранта регионалне и глобалне безбедности.

Русија ће, нагласила је Захарова, радити и на повећању координације са земљама светске већине и промовисању иницијативе председника Руске Федерације Владимира Путина о изградњи евроазијске безбедносне архитектуре и супротстављању неоколонијалним намерама Запада.