Русија

Захарова: Нема заташкавања ситуације, одговорни за екслозију Северног тока биће приведени правди

Саветом безбедности УН кружило је писмо сталних мисија Данске, Немачке и Шведске о напретку немачке истраге о терористичким нападима на Северни ток, које пак, не садржи никакве нове или конкретне информације о резултатима
Захарова: Нема заташкавања ситуације, одговорни за екслозију Северног тока биће приведени правдиGetty © Swedish Coast Guard

Сваки покушај "заташкавања ситуације" везане за истрагу експлозије на гасоводима Северни ток један и два осуђен је на неуспех, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

"Руска Федерација ће учинити све што је потребно да се починиоци идентификују и сваки од њих приведе правди", поручила је Захарова.

Саветом безбедности УН кружило је писмо сталних мисија Данске, Немачке и Шведске о напретку немачке истраге о терористичким нападима на Северни ток, које пак, не садржи никакве нове или конкретне информације о резултатима до којих је Берлин дошао, навела је Захарова.

Све се своди на понављање стандардних теза да се истрага наводно води на "непристрасан и независан" начин у складу са "основним принципима владавине права" и међународним обавезама Немачке, објаснила је Захарова.

Немце је на такву реакцију подстакло то што је Русија иницирала расправу о експлозијама на гасоводима у Савету безбедности УН 20. августа, оценила је Захарова.

Москва очекује да ће предтсавници "западног крила" Савета безбедности УН током предстојећих дискусија користити исте те "изговоре" из писма, навела је званична представница руског министарства.

Русија ће, заузврат, западњацима указати да је писмо које су они поделили баналан покушај да се формално "извештава" Савет, који и даље има за циљ да држи међународну заједницу у незнању о току истраге, обећала је Захарова.

Што се тиче поштовања међународних обавеза Берлина, подсетила је да су Немачка, Данска и Шведска игнорисале захтев руске стране за правну помоћ у релевантном кривичном предмету као и формирање заједничких истражних тимова.

image