Русија

Москва упозорила јастребове: Напад на нас носи последице опасне по цео свет

Изјава генералног секретара НАТО-а да, и ако Украјина употреби ракете дугог домета, Алијанса неће бити увучена у сукоб са Русијом је "изузетно опасна" и указује да Столтенберг није свесан последица таквих корака, оценила је Марија Захарова
Москва упозорила јастребове: Напад на нас носи последице опасне по цео светGetty © Wojciech Grzedzinski/Anadolu Agency

Уколико Запад одобри Кијеву да искористи оружје дугог домета за нападе на Русију, сукоб у Украјини ризикује да добије сасвим другачије размере које носе опасне последице по цео свет, упозорила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова на брифингу.

Кијевски режим и његови западни покровитељи настављају да расправљају о овој изузетно опасној теми, указала је Захарова.

Осврнула се на интервју генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга "Тајмсу" где је изнео до сада "најопаснију идеју", тврдећи да и ако Украјина употреби ракете дугог домета Алијанса неће бити увучена у сукоб са Русијом.

Столтенберг је то оправдао идејом да ће свака НАТО земља дозволити употребу наоружања испорученог Украјини "независно", а не по налогу Алијансе и да та решења јесу ризична, али и да "нема рата без ризика", подсетила је Захарова.

"Тако нешто може да изјави само апсолутно зависна особа, на коју је извршен притисак до те мере да ће говорити свакакве глупости. Тако нешто може да изјави само особа која заиста није свесна последица таквих корака и, сходно томе, нема везе са структуром у име које говори", навела је Захарова.

"Желимо још једном да подсетимо 'јастребове' са обе стране Атлантика – и оне који праве и оне којима они прави управљају – да се играју ватром и да су потпуно изгубили осећај за стварност", рекла је Захарова.

Подсетила је на речи руског председника Владимира Путина који је рекао да би дозвола за коришћење оружја великог домета за нападе на руску територију значила непосредно учешће Запада и да та чињеница значајно мења саму суштину сукоба.

Путин је упозорио да Русија може да промени тактику сходно претњи са којом се суочава, тј. чињеници да оружјем великог домета намењеном Кијеву за нападе на руску територију могу да управљају једино војници НАТО и САД уз помоћ обавештајних података добијених путем сателита.

image