Русија

Песков: Идеја Пољске да ревидира статус Крима је апсурдна

"Руска територија и руски региони не могу бити предмет било какве расправе или преношења било коме", нагласио је Песков
Песков: Идеја Пољске да ревидира статус Крима је апсурдна© Alexander Aksakov/Getty Images

Предлог пољског министарства спољних послова Радослава Сикорског да се Крим стави под мандат УН ради одржавања другог референдума о његовом статусу за 20 година је апсурдан, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Мислимо да је ово прилично апсурдна изјава. Руска територија и руски региони не могу бити предмет било какве расправе или преношења било коме", нагласио је Песков, пренео је ТАСС.

Посланик Државне думе, генерал-мајор у пензији Леонид Ивлев, такође је истакао да је Крим историјски, и с правом руска територија.

"Ми живимо на својој земљи, што се не може рећи за Пољаке. Нека се Сикорски сети територија Пруске, Шлезије, Помераније, Источног Бранденбурга и слободног града Данцига који су Стаљиновом одлуком пренете Пољској. Можда је време да се под мандат УН прво ставе територије које су некада припадале Немачкој, па да се тамо одржи референдум", рекао је Ивлев за РИА Новости и позвао пољске власти да оставе Крим на миру и не покушавају да одлучују о његовој судбини.

Шеф регионалног парламента Владимир Константинов одговорио је пољском дипломати контрапредлогом да се и сама Пољска стави под мандат УН, истичући неодвојивост Крима од Русије.

Да подсетимо, пољски министар спољних послова Радослав Сикорски идеју изнео на форуму "Јалта - европска стратегија" у Кијеву, када је констатовао да је Крим симболички важан за Русију и стратешки важан за Украјину, због чега неће моћи да постигну договор без демилитаризације полуострва.

РИА Новости подсећају да је руско руководство више пута изјављивало да су становници Крима гласали за поновно уједињење са Русијом демократским путем, у пуном складу са међународним правом и Повељом УН.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "једном заувек затворено".

Крим и град Севастопољ вратили су се у састав Русије у марту 2014. године.

На референдуму је учествовало више од 80 одсто бирача са правом гласа. За уједињење са Русијом гласало је 96,7 одсто становника Крима и 95,6 одсто Севастопоља, а упркос убедљивим резултатима, Кијев је одбио да призна Крим као део Руске Федерације.

image