Русија

Путин формирао комисију за попуњавање руских оружаних снага војницима по уговору

Министарство одбране Русије је од 1. децембра 2023. године почело да повећава број оружаних снага на више од 1,3 милиона хиљада људи
Путин формирао комисију за попуњавање руских оружаних снага војницима по уговору© Oleg Nikishin/Getty Images

Руски председник Владимир Путин декретом је данас формирао Међуресорну комисију Савета безбедности (СБ) за попуњавање Оружаних снага Русије војним особљем по уговору.

За председника Комисије именован је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, а његов заменик биће министар одбране Андреј Белоусов.

"Комисија је формирана како би испунила задатке који су поверени Савету безбедности Руске Федерације у области организовања одбране и војног развоја", наводи се у уредби објављеној на званичном порталу правних информација, преноси "Известија".

Комисија ће координирати активности савезних државних органа, као и конститутивних субјеката Русије, других државних органа, локалних самоуправа и организација за избор страних држављана који су се пријавили за војну службу по уговору, са руском армијом.

Ово тело ће вршити процену напретка регрутације, као и активности органа за привлачење грађана у добровољачке формације, разматрање предлога мера материјалног подстицаја за војнике и израду регулаторних правних аката који се односе на регрутацију Оружаних снага Русије.

Министарство одбране Русије је од 1. децембра 2023. године почело да повећава број оружаних снага на више од 1,3 милиона хиљада људи.

Констатовано је да су сви планови за регрутовање војске и морнарице за ту годину испуњени, а њихов број је повећан на 1,15 милиона војних лица.

Путин је почетком децембра најавио да ће Министарству одбране бити додељена средства из савезног буџета за попуњавање Оружаних снага до 2.209.130 људи.

image