Небензја о детонацији пејџера: Запад желео да испровоцира нови рат на Блиском истоку

Акције Сједињених Држава и њихових савезника довеле су свет до претње од терористичких напада који се могу извести коришћењем кућних апарата, рекао је руски амбасадор у УН

Организатори детонација пејџера у Либану имали су за циљ да испровоцирају нови рат на Блиском истоку, рекао је руски амбасадор у УН Василиј Небензја на седници Савета безбедности о Либану.

"Очигледно је да су организатори овог напада без преседана у смислу злонамерне употребе кућних уређаја имали намеру да изазову велики сукоб и испровоцирају нови велики рат на Блиском истоку", рекао је Небензја.

Како је додао, акције Сједињених Држава и њихових савезника довеле су свет до претње од терористичких напада који се могу извести коришћењем кућних апарата.

Како је нагласио шеф руске дипломатске мисије, "питање порекла електронских уређаја коришћених за експлозију је од фундаменталног значаја".

"Потребан нам је детаљан извештај укључених комерцијалних структура у вези са безбедношћу њихових производа. С обзиром на то да је, према пристиглим информацијама, реч о даљинском утицају на електронику из друге јурисдикције. сматрамо да је оно што се догодило изузетно опасан преседан", истакао је Небензја.

Он је подсетио да је "недавно, на руску иницијативу, покренут глобални међувладин регистар контакт тачака, који има за циљ спречавање и решавање озбиљних инцидената у информационом простору".

"Позивамо све заинтересоване стране, посебно Либан, да то искористе.
Очекујемо да ће примаоци евентуалног захтева из Бејрута то одмах размотрити и дати одговор либанским колегама. То је од фундаменталног значаја за утврђивање свих околности онога што се догодило у Либану", указао је дипломата.

Подсетимо, након масовне експлозије пејџера и токи-вокија Хамаса у којима је, према подацима либанског Министарства здравља, страдало 37 особа и рањено скоро 3.000, лидер те групе Хасан Насрала јуче је запретио одмаздом против Израела.