Русија

Путин честитао Пашињану Дан независности Јерменије

Честитајући Пашињану Дан независности, Путин му је пожелео здравље и успех, а свим грађанима Јерменије срећу и благостање
Путин честитао Пашињану Дан независности ЈерменијеGetty © Anadolu / Contributor

Председник Русије Владимир Путин честитао је премијеру Јерменије Николу Пашињану Дан независности Републике и навео да јерменско-руски савезнички односи испуњавају темељне интересе два народа, пренела је служба за сарадњу са медијима јерменске владе.

"Даљи развој руско-јерменских пријатељских и савезничких односа, као и конструктивна сарадња у оквиру заједничких интеграционих асоцијација, несумњиво одговарају фундаменталним интересима наших народа", наводи се у поруци чији је текст објављен на сајту јерменске владе, преносе "РИА Новости".

Честитајући Пашињану Дан независности, Путин му је пожелео здравље и успех, а свим грађанима Јерменије срећу и благостање.

Прес служба је саопштила да је Пашињану честитку упутио и шеф руске владе Михаил Мишустин.

"Уверен сам да је проширење билатералне сарадње и мултилатералне конструктивне интеракције у оквиру Евроазијске економске уније у потпуности у складу са дугорочним интересима Руске Федерације и Републике Јерменије", наводи се у поруци Мишустина.

Декларација о независности Јерменије усвојена је на првој седници Врховног савета земље 23. августа 1990. године. Овим документом је укинута Јерменска Совјетска Социјалистичка Република и проглашена независна Република Јерменија.

Резолуцијом Врховног савета Јерменије од 21. септембра 1991. године одржан је референдум о издвајању из СССР- а и успостављању независне државе.

На ово питање потврдно је одговорило 94,99 одсто грађана са бирачким правом у републици. Два дана касније, Врховни савет Републике прогласио је Јерменију независном државом.

image