Русија

Захарова: Русија неће учествовати на "мировним самитима" о Украјини

Према речима Захарове, Москва не одустаје од политичког и дипломатског решавања кризе и спремна је да разговара о заиста озбиљним предлозима који узимају у обзир ситуацију "на терену", новонасталу геополитичку реалност и одговарајућу иницијативу коју је формулисао председник Владимир Путин 14. јуна
Захарова: Русија неће учествовати на "мировним самитима" о УкрајиниGetty © SOPA Images / Contributor

Русија неће учествовати на "мировним самитима" о Украјини, они немају никакве везе са нагодбом, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

На тај начин је прокоментарисала изјаву Владимира Зеленског о његовој намери да у новембру одржи други "самит мира" и на њега позове Русију, преносе "РИА Новости".

"Представници Русије нису учествовали ни на каквим састанцима у оквиру такозваног мировног самита о Украјини који је одржан у Швајцарског 15. и 16. јуна и нема намеру ни да учествују", наводи се у коментару Захарове на сајту министарства.

"Такозвани други самит тежи истом циљу – да се прогура апсолутно неодржива 'формула Зеленског' као безалтернативна основа за решавање сукоба, да се добије подршка светске већине и да се Русији постави ултиматум предаје. Ми не учествујемо на таквим 'самитима'", нагласила је она.

Према речима Захарове, Москва не одустаје од политичког и дипломатског решавања кризе и спремна је да разговара о заиста озбиљним предлозима који узимају у обзир ситуацију "на терену", новонасталу геополитичку реалност и одговарајућу иницијативу коју је формулисао руски председник Владимир Путин 14. јуна.

"Без Русије и водећи рачуна о њеним интересима немогуће је постићи правично и одрживо решење", нагласила је она.

Почетком септембра Владимир Зеленски је поново изјавио да жели да види представнике Руске Федерације на другом самиту о Украјини, док је Москва више пута изјавила да не планира да учествује у таквим догађајима.

Крајем јула Зеленски је изјавио да цео свет, али и он, жели учешће Русије на следећој конференцији о решавању сукоба у Украјини, иначе неће бити резултата.

Почетком јула заменик министра спољних послова Руске Федерације Михаил Галузин изјавио је за "РИА Новости", коментаришући тему новог самита о Украјини, да руска страна не прихвата ултиматуме и да неће учествовати у таквим догађајима.

image