Русија

Комесар за људска права у Руској Федерацији: Акције САД против РТ су тероризам

Вашингтон није пружио "ниједан једини доказ" да поткрепи своје оптужбе, рекла је Татјана Москалкова
Комесар за људска права у Руској Федерацији: Акције САД против РТ су тероризамGetty © NurPhoto / Contributor

Акције које су америчке власти предузеле против РТ могу се оквалификовати као тероризам и кршење слободе медија, рекла је комесар за људска права Руске Федерације Татјана Москалкова.

Москалкова је коментарисала изјаву америчке Фондације за слободу штампе (ФПФ), која је од администрације председника Џозефа Бајдена захтевала да јавности пружи доказе који поткрепљују њихову тврдњу да је руски канал био "укључен у информативне операције, прикривени утицај и војне набавке".

ФПФ је у четвртак саопштила да информације које су објављене као оправдање за нове санкције нове санкције против информативног канала "не укључују декласификацију основних докумената, већ само њихове закључке".

Москалкова је на Телеграму написала да не постоји "ниједан једини доказ" који потврђује оптужбе Вашингтона против РТ-а, али је "репресивни механизам почео да функционише".

Сједињене Државе се обрачунавају са руским медијима, а неки новинари су морали да напусте земљу из безбедносних разлога, написала је Москалкова. Поменула је и инцидент у којем су агенти ФБИ претресли и испитивали службеницу РТ-а.

"Нечувено је када 20 агената ФБИ ујутру упадне у кућу једне жене, организује претрес и петочасовно испитивање, одузме мобилне уређаје и прегледа личну преписку", објаснио је званичник.

Овакве радње "не могу се квалификовати другачије него као тероризам и нарушавање слободе медија од стране САД, што је у супротности са основним принципима демократије, о којима тако често говоре америчке власти", нагласила је она.

Вашингтон је раније овог месеца најавио нове санкције против неколико руских медија, укључујући РТ, тврдећи да они покушавају да поткопају демократију у САД и другде у свету, и да нарушавају глобалну подршку Украјини.

Амерички технолошки гигант "Мета", у чијем су власништву Фејсбук и Инстаграм, након тога је забранио неколико руских новинских мрежа, укључујући РТ, тврдећи да њихов рад представља "страно мешање".

У суботу је платформа за дељење видеа ТикТок избрисала налоге РТ интернешенел и Спутњика.

image