Лавров: Говорити о црвеном (нуклеарном) дугмету је неприкладно

Лавров је нагласио да Москва не жели ескалацију украјинског сукоба која би увукла Запад као директног учесника, али је поновио да би то неизбежно био случај ако Кијеву буде дозвољено да користи оружје дугог домета дубоко у Русији

Русија нема жељу да започиње нуклеарни рат и сматра да је неприкладно да се њена упозорења о ескалацији сукоба у Украјини приказују као намера да се употреби нуклеарно оружје, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Страхови од ескалације између Русије и НАТО-а се појачавају последњих недеља, пошто су западне државе интензивирале разговоре о томе да се Украјини дозволи да изводи ракетне ударе дубоко на руској територији.

Руски председник Владимир Путин раније овог месеца упозорио је да ће таква дозвола бити схваћена као директна умешаност Запада у сукоб и да ће наићи на одговарајући одговор. Његове речи су неки схватили као да је Москва спремна да употреби нуклеарно оружје.

У интервјуу за "Скај њуз Арабија", Лавров је на питање да ли је Москва спремна да употреби нуклеарно оружје рекао да, иако Русија заиста има "оружје које би имало озбиљне последице по оне који руководе украјинским режимом" – значи САД и њене западне савезнике – она не жели да га користи.

"Говоримо о црвеним линијама, рачунајући на то да ће наше оцене и изјаве чути паметни људи који одлучују. Говорити да ако сутра неко не уради оно што тражимо, да ћемо притиснути 'црвено дугме', непримерено је", навео је министар и додао да верује да они који доносе одлуке на Западу то разумеју, јер "нико не жели нуклеарни рат".

Лавров је нагласио да Москва такође не жели ескалацију украјинског сукоба која би увукла Запад као директног учесника, али је поновио да би то неизбежно био случај ако Кијеву буде дозвољено да користи оружје дугог домета дубоко у Русији.

"То би био директан рат НАТО-а против Русије... НАТО већ води рат против Русије, али то је хибридни рат кроз руке Украјинаца. Ако је реч о ракетном наоружању дугог домета, свима је јасно да сами Украјинци неће моћи да га користе", навео је он, објашњавајући да задаци као што су навођење циља, прикупљање података са сателита и формирање летачких задатака могу само да спроводе стручњаци из земаља које производе одређено оружје.

Лавров је потом оптужио западне званичнике који озбиљно размишљају да дозволе Украјини да врши неселективне нападе на Русију да имају "размишљање детета које се игра са шибицама".

Иако још увек постоје ограничења за украјинску употребу неких система дугог домета западне производње, Кијев их је већ више пута користио за гађање руске територије, углавном погађајући цивилне циљеве на Криму и Донбасу.

Међутим, прошлог месеца су САД и Велика Британија наговестиле да би могле да  дозволе да се ово оружје користи за гађање циљева дубље у међународно признату руску територију.

Европски парламент је раније ове недеље усвојио резолуцију којом позива земље чланице Европске уније да дозволе Украјини да користи западно оружје за напад на војне циљеве унутар Русије.