Путин: Сарадња у енергетици треба да служи јачању националних економија

У новим геополитичким реалностима сарадња у енергетском сектору треба да помогне у решавању приоритетних друштвених проблема и побољшању квалитета живота људи, поручио је руски председник учесницима и гостима 7. међународног форума "Руска енергетска недеља"

У новој геополитичкој реалности сарадња у енергетском сектору треба да служи јачању националних економија и побољшању квалитета живота људи, изјавио је руски председник Владимир Путин обраћајући се учесницима и гостима предстојећег 7. Међународног форума "Руска енергетска недеља", који ће се одржати у Москви.

"Главна тема актуелног форума је 'Енергетска сарадња у мултиполарном свету’. Очигледно је да у новим геополитичким условима сарадња у области енергетике треба да послужи јачању националних економија, допринесе решавању приоритетних социјалних задатака, побољшању квалитета живота људи", казао је Путин.

Руски председник је нагласио да ће се на маргинама форума одржати састанак министара енергетике чланица БРИКС-а, који ће постати један од кључних догађаја у години председавања Русије овом организацијом.

"Током састанка предстоји усаглашавање заједничких принципа праведне енергетске транзиције, као и оцртавање улоге БРИКС-а у глобалном енергетском дијалогу", нагласио је руски лидер.

Путин је изразио уверење да ће учесници форума водити садржајне и конструктивне дискусије, а постигнути договори и иницијативе допринети реализацији заједничких пројеката и развоју равноправних и обострано корисних међународних партнерстава у енергетском сектору.

Наиме, 7. Међународни форум "Руска енергетска недеља" одржаће се од 26-28. септембра у Москви.