Русија

Кремљ: Европа ће морати да изгради нову безбедносну архитектуру

Москва је суздржана према писању медија о такозваном "мировном плану" Зеленског, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Европа ће морати да изгради нову безбедносну архитектуруwww.globallookpress.com © michel Setboun/Corbis

Систем међународних односа се тренутно мења, а и потребно је изградити нову безбедносну архитектуру за Европу, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући речи француског председника Емануела Макрона о потреби да Европа преиспита своје везе са Русијом у будућности.

"Очигледно је да је због брзе промене безбедносне архитектуре Европе, потребно изградити, генерално, нову безбедносну архитектуру Европе. Мења се цео систем међународних односа", рекао је Песков.

Он је напоменуо да ће то у будућности захтевати много напора и да ће посебно изазивати забринутост имајући у виду да је потребно осигурати легитимне безбедносне интересе Русије и систем гаранција за Москву.

Говорећи о такозваном "мировном плану" Зеленског, Песков је навео да да ће Кремљ пажљиво проучити тај план уколико постоји у званичним изворима, као и да се са опрезом односи према писању медија.

"За сада постоји много различитих, укључујући и контрадикторне, непоуздане информације. Русија се према томе односи веома уздржано", додао је портпарол Кремља. 

Претходно је француски председник Емануел Макрон изјавио да "Европа мора да преиспита своје односе са Русијом у будућности ради мира широм континента".

Према његовим речима, потребно је "изградити нови светски поредак, пошто је постојећи непотпун и неправедан, јер је створен после Другог светског рата и не узима у обзир нове изазове".

image