Русија

Руске трупе спречиле два покушаја упада, као и два украјинска напада у Курској области

У току протеклог дана на Курском правцу, руске снаге су неутралисале више од 340 украјинских војника, уништиле један тенк, као и три борбена возила пешадије
Руске трупе спречиле два покушаја упада, као и два украјинска напада у Курској области© Vadim Savitsky/Global Look Press

Руске снаге су уз помоћ авијације и артиљеријске ватре спречиле два покушаја украјинских снага да упадну у пограничне области Курске области, док су код места Нови пут одбиле два непријатељска напада, саопштило је руско Министарство одбране.

У току протеклог дана на Курском правцу, руске снаге су неутралисале више од 340 украјинских војника, уништиле један тенк, три борбена возила пешадије, два борбена оклопна возила, осам артиљеријских система, контрабатеријски радар и једну станицу за радио-електричну борбу.

Укупно до сада руске снаге су на Курском правцу неутралисале до 16.400 украјинских војника, 127 тенкова, 60 борбених возила пешадије, 95 оклопних транспортера, 797 борбених оклопних возила, 132 артиљеријска система, 22 лансера ракета, осам система ПВО, осам противбатеријских и два ПВО радара, 17 јединице инжињерске опреме и 32 станице за радио-електричну борбу.

Представник руске војске рекао је да за РИА Новости да "у специјалним снагама Оружаних снага Украјине у Курској области расте број случајева дезертерства".

"У неколико јединица специјалних снага украјинске војске које делују на Курском правцу већ има доста оних који отказују послушност. У јединицама Оружаних снага Украјине, које су остале у тој области, расте талас дезертерства", навео је он.

Медији су раније пренели да је све више украјинских војника који беже са линије фронта, па је тако број случајева дезертерства и неовлашћеног напуштања јединица у првих седам месеци ове године достигао је 37.000.

Према речима посланика Врховне раде Руслана Горбенка, укупан број кривичних предмета по овим члановима од почетка сукоба са Русијом премашио је 80.000.

image