Песков о "плану победе" Зеленског: За нас циљеви СВО немају алтернативу

Портпарол Кремља данас је кратко коментарисао америчке председничке изборе, самит БРИКС-а и нови план Владимира Зеленског

Циљеви које смо одредили у оквиру СВО немају алтернативу, чим буду постигнути на овај или онај начин СВО ће бити завршена, рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков реагујући на изјаву Владимира Зеленског да је крај сукоба ближи него што сви мисле.

"Ви знате да се било који рат овако или онако завршава миром. Али за нас не постоји апсолутно никаква алтернатива када је реч о постизању наших задатих циљева", изјавио је Песков.

Зеленски је, иначе, у последњем интервјуу за амерички Еј-Би-Си Њуз изјавио да сматра да је крај украјинског сукоба ближи него што многи мисле, уз поруку да Украјина "треба да буде јака". Он је прецизирао да "план победе" који је најавио недавно, и који би требало да у наредним данима буде представљен америчким званичницима, будући да је тренутно у САД, не говори о преговорима са Русијом. Како је претходно објавио на свом Телеграм каналу, тај "план победе" је готов и он садржи "моћни пакет мера које ће натерати Русију да заврши рат дипломатским путем". 

О БРИКС-у

Песков се данас кратко дотакао и предстојећег самита БРИКС-а који ће бити одржан крајем октобра у Казању. Како је рекао, "припрема самита је сада већ у завршној фази".

"То ће бити веома велики међународни догађај, то се сада већ може рећи са сигурношћу", прокоментарисао је портпарол Кремља. 

Амерички избори нису приоритет за Русију

На тему америчких председничких избора заказаних за новембар, Песков данас подсећа да они нису "питање које је стално од приоритета" за Русију.

"Ми имамо своје проблеме, своју агенду. Ово би пре требало да буде питање за америчке бираче, што им је вероватно сада и важно, они чекају ове изборе. Политичка борба је веома тешка. Али верујте ми, ово није питање број један за нас", рекао је Песков.