Русија

Напето код Угљедара: Кијев покушава да извуче најјаче војне групе, Руси окружили противника

Украјинска 72. механизована бригада која се дуги низ месеци већ бори у Угљедару је уморна, пише "Форбс"
Напето код Угљедара: Кијев покушава да извуче најјаче војне групе, Руси окружили противникаGetty © Vyacheslav Argenberg

Украјинска војска покушава да извуче своје борбене јединице из града Угљедара у ДНР, јер су их руске снаге јако окружиле, открио је саветник шефа Доњецке Народне Републике Игор Кимаковски за руску телевизију "Први канал". 

"Угљедар је упао у доста озбиљна 'кљешта'. И већ је ротација (украјинских снага) фактички немогућа", изјавио је он.

Лошу ситуацију за Украјину у том граду, како каже, признају чак и неки кругови блиски Министарству одбране Украјине. И они потврђују да је положај 72. бригаде Оружаних снага Украјине јако лош те да не може да се изврши ротација. 

"Према подацима наше агентуре, противник већ извлачи основне групе, своје најјаче борбене групе, покушава да их изведе из Угљедара", навео је Кимаковски. 

Министарство одбране Русије данас је саопштило да је током протекла 24 часа руска армија успела да одбије контранапад 72. украјинске механизоване бригаде и елиминише 130 војника и војну технику. 

У исто време поједини руски Телеграм канали тврде да су руске снаге већ продрле у град. Ипак, ову информацију још није потврдило МО Русије. 

Напредак руских трупа код Угљедара потврђује и шеф Центра за борбу против дезинформација при Савету за националну безбедност и одбрану Украјине Андреј Коваленко, преноси украјински портал "Страна.уа" на Телеграму. Он тврди да Руси постижу успех захваљујући подесивим ваздушним бомбама и авијацији што омогућава пешадији да напредује. 

"Форбс" пише да нема сумње да је 72. бригада од око 2.000 људи уморна након 20 месеци борби на правцу Угљедара. Лист додаје да у бригаду не пристиже појачање јер Украјинци у исто време нападају на Курску област и бране се на истоку и југу.

Угљедар је, иначе, стратешки важан због своје надморске висине. Одбрана Украјине југозападно од Доњецка ослања се управо на овај град. 

image