Симоњан о РТ: Можда смо учили од Запада, али никада нећемо спроводити нацистичку пропаганду

Руска позиција у међународном информативном простору је стабилна и побољшава се упркос санкцијама, рекла је главна уредница РТ

Главна и одговорна уредница РТ Маргарита Симоњан рекла је да свој приступ медијима научила од Запада, али је нагласила да, за разлику од њих, никада неће спроводити "скривену пропаганди нацизма".

"Никада нећемо прихватити наношење директне или индиректне штете обичним људима. И никада нећемо усвојити забрањене потезе попут скривене пропаганде фашизма, нацизма, коју (Запад) спроводи сваког дана, сваког сата, у различитим земљама света. Најупечатљивији пример је Украјина, нажалост", рекла је Симоњан у интервјуу за "Комсомолскају правду", објављеном недељу дана након што су Фејсбук и Инстаграм забранили РТ и још неколико руских медија, чије су деловање оценили као "страно мешање".

РТ је на мети западних нација јер се Запад "бори против Русије", истакла је Симоњан.

"А Русија има стабилну позицију у међународном информационом простору. И то се побољшава упркос свим њиховим контрамерама", додала је главна уредница РТ.

Од санкција РТ-у највише пати публика, рекла је она. 

"У питању су милиони корисника, који су једног јутра изгубили своје уобичајене изворе информација. Али 'Мета' (власник Фејсбука и Инстаграма) не мари за своје кориснике. Она је одавно постала лева задња нога обавештајних служби и онога што се у САД назива 'дубоком државом'", додала је Симоњан.

Забрани на Фејсбуку и Инстаграму претходила је још једна рунда америчких санкција против руских медија.

Шеф америчког центра за глобални ангажман Џејмс Рубин је током најаве санкција окривио РТ за то што "толики део света није у потпуности подржао Украјину (у сукобу с Русијом) као што смо мислили да хоће".

"Они су то рекли, а не ми", нагласила је Симоњан, коментаришући Рубинову изјаву.

"У том тренутку сам схватила да мој живот није био узалудан. Први пут у животу сам то осетила", додала је.

Главна уредница је остала при претходној тврдњи да јој је Запад био "добар учитељ" у сфери медија. Међутим, она је инсистирала да се РТ никада неће бавити "издајом", за разлику од САД и њених савезника.