Русија

Лавров у Њујорку: УН затварају очи пред упадом Украјине у Курску област (ВИДЕО)

Многе државе, схватајући да Запад није обавезан, беже и покушавају да смање зависност од долара, поручио је шеф руске дипломатије
Лавров у Њујорку: УН затварају очи пред упадом Украјине у Курску област (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да Уједињене нације затварају очи пред ексцесима украјинских снага приликом пада у руску Курску област.

Лавров је у интервјуу за ТАСС на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку рекао да украјинске "терористичке групе" користе западно оружје за нападе на Курск у којима не праве разлику међу метама.

"Они у тој области свакодневно бомбардују куће, друштвене институције, мирољубиве грађане који се аутомобилима склањају на безбедна места. Нисам чуо ниједан глас представника УН који су одговорни за људска права, укључујући и генералног секретара", рекао је Лавров.

Он је додао да државе источне Европе треба да схвате да им њихови "господари" у НАТО-у и Европској унији не верују.

Лавров је скренуо пажњу да у УН не постоји правило по коме би региони или регионалне групе које постоје у Уједињеним нацијама требало да се ротирају на месту генералног секретара.

Лавров је додао да Савету безбедности нису потребни додатни чланови из западне групе, из чланица НАТО-а, Европске уније и њихових савезника, а да је то посебно Јапан, напоменувши да ће улазак додатних западних учесника у Савет безбедности, конкретно Немачке и Јапана проширити, ојачати и продубити неправду".

Многе земље беже од долара

Многе државе, схватајући да Запад није обавезан, беже и покушавају да смање зависност од долара, навео је шеф руске дипломатије.

"Сећам се добро како су 90-их година у Међународном монетарном фонду, у Свјетској банци, амерички емисари понављали, да тако кажем, изговарали чини да се не плашите долара. Долар није оружје Сједињених Држава. Долар је глобално благо, циркулаторни систем глобалне глобалне економије, међузависност и тако даље и тако даље. Где је све ово сада?", додао је Лавров.

Према његовим речима, ако ће Запад, не марећи за своје обавезе према Повељи УН, промовисати своја правила – "радим то како хоћу", онда не треба очекивати ништа добро.

"Запад је већ уништио све принципе на којима је изградио свој модел глобализације", нагласио је шеф руске дипломатије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је у Њујорк, где ће учествовати у догађајима недеље на високом нивоу Генералне скупштине УН.

Њега су на аеродрому ноћас дочекали стални представник Русије при УН Василиј Небензја и руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Уочи путовања, руско Министарство спољних послова је саопштило да ће министров распоред бити "веома густ".

Очекује се да ће поред билатералних састанака и преговора у мултилатералним форматима, укључујући ОДКБ, БРИКС, Г20 и друге, Лавров говорити и у Генералној скупштини УН 28. септембра.

Планиран је и традиционални састанак са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом.

Министарство спољних послова Русије је напоменуло да ће актуелна седница Генералне скупштине УН бити одржана у времену када расту глобалне тензије.

Како је министарство раније писало, један од одлучујућих фактора у међународној ситуацији остаје криза у вези са Украјином, коју западњаци користе као "џак за ударање" против Русије.

image