Русија

Путин: БРИКС премашио Г7 у уделу у светској економији

Русија развија пословне односе са партнерима из иностранства, јача и шири географију сарадње са предвидљивим, поузданим партнерима, рекао је руски председник
Путин: БРИКС премашио Г7 у уделу у светској економији© Tanjug/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Удео земаља БРИКС-а у светској економији премашује показатеље Групе седам најразвијенијих земаља и тај удео наставља да расте, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку Президијума Државног савета о питању развоја извоза.

Једна од кључних тема је све већа улога региона у развоју извозног потенцијала земље.

Према речима руског председника, светска трговина и глобална привреда се активно мењају а међу лидерима су земље Глобалног југа, као и оне које се динамично развијају и учествују у перспективним интеграционим асоцијацијама, попут БРИКС-а.

"Г7 је 1992. године имала 45,5 одсто глобалног БДП-а. А већ 2022. године – 30,5 одсто. Било је 45,5, а сада је 30. Прогноза за 2028. годину је пад на је 27,9 процента", рекао је Путин.

"Са друге стране, земље БРИКС без нових чланица су 1992. године имале удео у светском БДП-у 16,7 одсто, а 2022. године – 31,4 одсто. Прогнозе за 2028. годину указују да ће тај број износити 33,8 процента", навео је Путин.

У питању је објективан процес који није везан за тренутну ситуацију, па чак ни сукобе, рекао је Путин и дода да је ситуација потпуно другачија ако се у обзир узму нове чланице БРИКС-а.

"Познато је да је Русија активан учесник у међународној трговини. Упркос објективним потешкоћама са којима се тренутно суочава руско предузетништво, развијамо бизнис са партнерима из иностранства, јачамо и ширимо географију сарадње са предвидљивим, поузданим партнерима који, као и Москва, поштују своје националне интересе", рекао је руски председник.

Сада се у свету формирају тржишта будућности у чијој основи леже снажна стратешка партнерства, навео је руски председник.

У првих седам месеци ове године, неенергетски извоз је наставио да расте и порастао је за још пет одсто, на 89,8 милијарди долара, навео је Путин.

У неким областима, попут снабдевања хране, Русија је већ постала један од водећих светских извозника, додао је председник.

Русија са својим страним партнерима планира да шири коришћење националних валута и плаћање кроз клириншке платне системе и платформе, указао је Путин.

Проналажење решења за те потребе захтева време, с обзиром да су водећи трговински партнери Руске Федерације чврсто интегрисани у актуелни глобални финансијски систем, објаснио је Путин.

Међутим, широм света се ради на стварању такозване "наднационалне платне инфраструктуре", рекао је Путин и нагласио да многе земље и региони света увелико раде на томе.

Ради се на стварању могућности за коришћење дигиталних валута централних банака и дигиталних финансијских средстава, објаснио је Путин и нагласио да ће такав систем функционисати непрекидно и независно од трећих земаља.

Борба са логистичким баријерама

Последњих година повећани су трошкови руских извозника за претовар производа, поскупели су бродски превоз и осигурање и слично, што директно утиче на цену, а самим тим и на конкурентност домаћих производа у иностранству, објаснио је Путин.

Зато је неопходно борити се са логистичким баријерама и обезбедити транспортну повезаност од првог до последњег километра, а пре свега са перспективним тржиштима Глобалног југа, Африке и Латинске Америке, указао је председник.

С тим циљем Русија развија нове руте и међународне транспортне коридоре, као што су Север-југ, коридоре у правцу Азовског и Црног мора и, са друге стране, Истока, као и Северни морски пут, навео је Путин.

Притом, додао је Путин, Русија у оквиру Евроазијске економске заједнице шири зоне слободне трговине са страним партнерима.

image