Руски амбасадор у Немачкој: Истрага експлозија на "Северном току" личи на фарсу

Немачке власти и даље нису откриле детаље о истрази терористичког напада на гасоводима у Балтичком мору, указао је Сергеј Нечајев

Немачка још није одговорила ни на један руски захтев да подели информације о истрази експлозија на гасоводима "Северни ток" један и два, рекао је руски амбасадор у Берлину Сергеј Нечајев.

"Наши предлози, које смо слали више пута, да се спроведе транспарентна међународна истрага се игноришу. Нема одговора ни на бројне захтеве за информацијама о току истраге", рекао је руски амбасадор.

Немачке власти се позивају на надлежност Тужилаштва које, како наводе, не би смело да открива детаље истраге, указао је Нечајев и истакао да је тешко озбиљно схватити такве аргументе.

"Ситуација око истраге терористичког напада на гасоводима у Балтичком мору понекад личи на фарсу. Годину и по дана није било јасних резултата, осим смешних медијских извештаја о украјинским бомбардера на јахти", закључио је амбасадор.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је раније указао да само они који се боје истине могу да верују у верзију коју су изнели европски медији о томе како се десио терористички напад на гасоводима Северни ток.

Из руског Министарства спољних послова су поручили да је сваки покушај "заташкавања ситуације" везане за истрагу експлозије осуђен на неуспех и да ће Русија учинити све што је потребно да се починиоци идентификују и сваки од њих приведе правди.