Русија

Лавров стигао у Њујорк: Разговор са Ванг Јијем о украјинској кризи и Тајвану

Распоред руског министра у оквиру недеље на високом нивоу 79. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку је традиционално густ, планиран је читав низ билатералних састанака

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров стигао је у седиште Уједињених нација у Њујорку где ће одржати низ састанака.

Први састанак руски министар је одржао са кинеским колегом Ванг Јијем, а тема им је била решавање украјинске кризе, саопштило је руско Министарство спољних послова.

"Имали смо детаљну размену мишљења о глобалној и евроазијској безбедности, укључујући и изгледе за решавање украјинске кризе, мере за супротстављање напорима Запада да ескалира ситуацију у азијско-пацифичком региону и око Тајвана , као и о низу других питања која су на регионалном дневном реду", наводи министарство.

Руски министар спољних послова састао се са министром спољних послова Малте, који је председавајући ОЕБС-а, Ианом Борхом.

На маргинама Генералне скупштине УН он се срео и са министром иностраних послова Индије Субрамањамом Џаишанкаром. Двојица дипломата разговарала су о припремама за самит БРИКС-а у Казању, сукобу у Украјини и ситуацији у азијско-пацифичком региону.

Како је раније најавила портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова, руску делегацију ће на једном од централних међународних политичких догађаја године, 79. заседању Генералне скупштине УН у Њујорку предводити руски министар Лавров.

Његов распоред ће традиционално бити густ, а његово обраћање са говорнице Генералне скупштине УН очекује 28. септембра, рекла је Захарова.

"Сергеј Лавров ће такође учествовати у низу мултилатералних догађаја на високом нивоу, међу којима су и они које организују ОДКБ, БРИКС, Г20 и Група пријатеља за одбрану Повеље УН. Осим тога, планира читав низ билатералних контаката, укључујући разговор са генералним секретаром Светске организације Антониом Гутерешом", додала је Захарова.

image