Детаљи допуњене руске нуклеарне доктрине: Путин открио када ће Русија употребити најмоћније оружје

Руски председник каже да је нуклеарна моћ екстремна мера за заштиту суверенитета земље

Нуклеарна тријада (нуклеарно стратешко оружје на копну, мору и у ваздуху) остаје најважнија гаранција безбедности државе и грађана, као и инструмент за одржавање стратешког паритета и равнотеже снага у свету, поручио је председник Русије Владимир Путин, председавајући састанком Савета безбедности Руске Федерације о нуклеарном одвраћању на коме је представио детаље допуњене руске нуклеарне доктрине.

"Русија је увек имала високу одговорност у приступу употреби нуклеарне силе, ово је екстремна мера за заштиту суверенитета земље", рекао је Путин.

Руска Федерација задржава право употребе нуклеарног оружја у случају агресије на Белорусију, додао је Путин, који је иначе, 25. марта 2023. рекао да ће Русија, на захтев белоруске стране, распоредити своје тактичко нуклеарно оружје у тој држави, слично као што то САД већ дуго раде на територији својих савезника. 

"Задржавамо право употребе нуклеарног оружја у случају агресије на Русију и Белорусију, као чланице Уније и сва ова питања су договорена са белоруском страном и са председником Белорусије", рекао је Путин на сталном састанку Савета безбедности о нуклеарном одвраћању.

Председник Русије је, објашњавајући нове критеријуме за употребу нуклеарног оружја, навео и да је неопходно пратити динамичне промене савремене војно-политичке ситуације и појаву нових војних претњи и ризика.

"Истовремено видимо да се тренутна војно-политичка ситуација динамично мења и дужни смо да то узмемо у обзир, укључујући појаву нових извора војних претњи и ризика за Русију и наше савезнике", рекао је Путин.

Он је навео да су током прошле године, стручњаци из министарства одбране, министарства спољних послова, особље Савета безбедности и других ресора извршили "дубоку, свеобухватну анализу и проценили потребу за прилагођавањем наших приступа могућој употреби нуклеарних снага".

На састанку Савета безбедности о нуклеарном одвраћању, Путин је предложио да се унесу бројна појашњења у вези са условима за руску употребу нуклеарног оружја.

"На данашњем дневном реду имамо питање које се односи на ажурирање основа државне политике у области нуклеарног одвраћања и уз војну доктрину, ово је документ у коме је званично дефинисана и детаљно разрађена нуклеарна стратегија Русије", нагласио је председник.

Према његовим речима, агресија од стране ненуклеарне државе уз учешће нуклеарне сматраће се, према ажурираној верзији нуклеарне доктрине Русије, њиховим заједничким нападом на Русију. Истовремено, Москва задржава право да користи ову врсту оружја током напада, укључујући и ако непријатељ, користећи конвенционално оружје, створи критичну претњу, нагласио је Путин.

"Критична претња суверенитету Руске Федерације конвенционалним оружјем биће основа за нуклеарни одговор", рекао је Путин.

Русија би, како је додао председник, могла да размотри употребу нуклеарног оружја и када добије поуздане податке о масовном лансирању оружја за ваздушно-космичке нападе.

"Ову могућност ћемо размотрити када добијемо поуздане информације о масовном лансирању ваздушно-космичког наоружања и њиховом преласку наше државне границе, укључујући крстареће ракете, беспилотне летелице, хиперсоничне и друге летелице", рекао је Путин.

Нацрт ажуриране нуклеарне доктрине Руске Федерације предвиђа и проширење броја држава и војних савеза против којих се спроводи нуклеарно одвраћање. 

"Проширена је листа војних претњи ради чијег се неутралисања спроводе мере нуклеарног одвраћања", рекао је он на састанку Савета.

Русија је, како је рекао, увек настојала да спречи ширење нуклеарног оружја и његових компоненти.

"Увек смо веома одговорно приступали таквим питањима, свесни колосалне моћи које ово оружје поседује, и тежили смо да ојачамо међународни правни оквир за глобалну стабилност и спречимо ширење нуклеарног оружја и његових компоненти", рекао је Путин.