Русија

Медведев о допуни нуклеарне доктрине: Сви непријатељи Русије нека добро размисле

Ажурирање руске нуклеарне доктрине је догађај који се очекивао, поручио је бивши руски председник
Медведев о допуни нуклеарне доктрине: Сви непријатељи Русије нека добро размисле© Павел Бедняков / РИА Новости

Одлуку о употреби нуклеарног оружја донеће врховни командант, а то ће зависити од процене различитих фактора, изјавио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, коментаришући детаље допуњене руске нуклеарне доктрине, о којој је у среду говорио руски председник Владимир Путин.

Медведев је истакао да је ажурирање руске нуклеарне доктрине "догађај који се очекивао".

Према његовим речима, о предложеним изменама нуклеарне доктрине Русије које се односе на масовно лансирање и прелазак границе Руске Федерације ваздушно-космичким средствима противника треба да размишљају, не само у Кијеву, већ и сви непријатељи Москве, који гурају свет ка нуклеарној катастрофи.

"Еквивалентна нуклеарна заштита биће успостављена за Белорусију као нашег најближег савезника, на 'радост' Пољске и бројних НАТО послушника", написао је Медведев на Телеграму.

Председник Русије Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном одвраћању рекао да нуклеарна тријада (нуклеарно стратешко оружје на копну, мору и у ваздуху) остаје најважнија гаранција безбедности државе и грађана, као и инструмент за одржавање стратешког паритета и равнотеже снага у свету.

"Русија је увек имала високу одговорност у приступу употреби нуклеарне силе, ово је екстремна мера за заштиту суверенитета земље", рекао је Путин.

image