Кремљ: Не постоји претња за суверенитет Русије

Декрет руског председника, којим се одобрава допуњена нуклеарна доктрина, биће издат када буде спреман, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков

Нема претње по суверенитет Русије, али је ниво конфронтације широм земље значајан, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Руски председник Владимир Путин изјавио је у среду да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје у случају агресије, укључујући и ако непријатељ, користећи конвенционално оружје, представља критичну претњу њеном суверенитету.

"Састанак руског Савета безбедности о нуклеарном одвраћању, који је председник Русије Владимир Путин одржао у среду у Кремљу, је први такав састанак за годину дана. Пре тога, овакви састанци нису увек одржавани на отвореном, а сада је то због геополитичке ситуације и општег нивоа конфронтације око нас", рекао је Песков за РИА Новости.

Он је додао да ће декрет руског председника, којим се одобрава ажурирана нуклеарна доктрина, бити издат када буде спреман.

Садашња верзија руске нуклеарне доктрине, која се планира да буде измењена, одобрена је председничким декретом у јуну 2020.

Основни принцип доктрине је да је нуклеарно оружје последње средство за заштиту суверенитета земље.

Званични назив документа је Основе државне политике Руске Федерације у области нуклеарног одвраћања. 

Председник Русије је на седници Савета безбедности о нуклеарном одвраћању рекао да нуклеарна тријада (нуклеарно стратешко оружје на копну, мору и у ваздуху) остаје најважнија гаранција безбедности државе и грађана, као и инструмент за одржавање стратешког паритета и равнотеже снага у свету.

"Русија је увек имала високу одговорност у приступу употреби нуклеарне силе, ово је екстремна мера за заштиту суверенитета земље", рекао је Путин.