Русија

Председник Руске думе: Бајден и Вашингтон одговорни за саботажу "Северног тока"

У свему је највише страдала Немачка, односно Западна Европа, јер је лишена јефтиног руског гаса и приморана да га купује од САД по превисоким ценама, оценио је Вјачеслав Володин
Председник Руске думе: Бајден и Вашингтон одговорни за саботажу "Северног тока"www.globallookpress.com © Cover Images/Keystone Press Agency

За експлозију на гасоводима "Северни ток" одговорни су Вашингтон и лично амерички председник Џозеф Бајден, јер му је било од користи да Западну Европу лиши јефтиног руског гаса, приморавајући је да га купује од САД по превисоким ценама, навео је председник руске Думе Вјачеслав Володин.

"Истраге Немачке, Данске и Шведске нису довеле до конкретних резултата, а Русији није дозвољено да се упозна са напретком случаја, што је одуговлачило процес колико је то могуће како би се сакрили докази", написао је Володин на Телеграму.

Према његовим речима, због саботаже "Северног тока" највише је страдала Немачка – привреда је пала у рецесију, БДП је пао, индустријска производња смањена, а број банкрота у земљи достигао је рекордан ниво у последњој деценији.

Како је додао, за терористички напад на гасовод није одговарао Вашингтон, већ грађани Немачке којима Бајден и канцелар Олаф Шолц "отимају из џепова".

Володин је додао да као резултат тога, обојица су изгубили поверење становништва у своју власт, па се тако "један кукавички повукао из изборне трке, ћутке одслужујући председнички мандат, док другог, како показују резултати регионалних избора, чека иста судбина".

"Иницијатори и извршиоци диверзија на 'Северним токовима' морају да одговарају. Овде не постоји застаревање случај", навео је Володин поводом две године од експлозија на гасоводима.

Претходно је портпарол немачке владе Штефен Хебестрајт изјавио да је током истраге о саботажи гасовода "Северни ток 1 и 2", издато неколико налога за хапшење.

"Расписане су потернице. То је уобичајена ствар у уставној држави. Након тога долази суђење, а на крају суђења се доноси пресуда", казао је Хебестрајт новинарима током брифинга.

image