Москва: Надамо се да ће САД имати довољно памети и разума да не дозволи нападе на Русију

Руски председник Владимир Путин јуче је изјавио да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје ако је нападне било која држава и да ће се сваки конвенционални напад на Русију који подржи нека нуклеарна сила сматрати заједничким нападом

Москва се нада да ће САД "имати довољно памети и разума" да Кијеву не дају сагласност за нападе западним оружјем дубоко на руску територију, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин.

''Мислим да су последице овога очигледне свима, желео бих да верујем да ће америчка страна имати довољно памети да не доведе до такве ситуације'', рекао је он за РИА Новости на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку.

Руски председник Владимир Путин јуче је изјавио да би Русија могла да употреби нуклеарно оружје ако је нападне било која држава и да ће се сваки конвенционални напад на Русију који подржи нека нуклеарна сила сматрати заједничким нападом.

Он је рекао да Москва задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје, ако то буде представљало претњу виталним интересима државе.

"Задржавамо право употребе нуклеарног оружја у случају агресије на Русију и Белорусију, као чланицу Савезне државе. Са белоруском страном, са председником Белорусије сва ова питања су договорена, укључујући и ако противник, употребивши конвенционално оружје, створи виталну претњу нашем суверенитету", рекао је Путин на седници Савета безбедности о нуклеарном одвраћању.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је да је Путинова изјава о последицама евентуалног напада западним оружјем на руску територију ''крајње јасна и недвосмислена'' и да је стигла до циљаних прималаца.