Русија

Путин: Економски раст 21. века биће у земљама БРИКС-а, Европа и Северна Америка губе своје позиције

Председник Русије обратио се на Међународном форуму "Руска енергетска недеља – 2024"
Путин: Економски раст 21. века биће у земљама БРИКС-а, Европа и Северна Америка губе своје позиције© Tanjug/Valery Sharifulin, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Савремена енергетика је темељ светског развоја, онда када функционише нормално и по транспарентним правилима. Запад, међутим, покушава да примени незаконите санкције у тој сфери како би извукао корист за себе, изјавио је руски председник Владимир Путин на Међународном форуму "Руска енергетска недеља – 2024".

Према његовим речима, Запад не жели конкуренцију јер не може да се носи са њом, а управо због тога користи непоштене методе. 

"Запад покушава да примени незаконите санкције у своју корист у енергетском сектору. Европа и Северна Америка губе своје позиције у глобалној економији, а глобални економски раст 21. века биће у земљама БРИКС-а, и онима који желе да им се придруже", истакао је Путин.

Руски председник је додао да Земље, које желе да се прикључе БРИКС-у, виде перспективу у равноправном светском поретку уз уважавање националних интереса држава.

Путин је указао да ће лидери по стопама раста бити земље Глобалног југа, у којима постоји велики наталитет.

Реч је о земљама јужне и југоисточне Азије, као и Африци, објаснио је он.

"Русија ће наставити да развија своје технологије у области природног течног гаса", нагласио је Путин и додао да се повећавају испоруке руског гаса преко гасовода "Снага Сибира", као и да расте извоз природног течног гаса.

Председник Русије је поручио компанији "Гаспром" да заједно са владом припреми десетогодишњи план развоја, који треба да обезбеди одрживи развој корпорације.

Наиме, на седници ће говорити и председник Екваторијалне Гвинеје Теодоро Обијанга Нгема Мбасого.

  • 26. сеп 2024 • 13:32

    13:32

    Путин је истакао да национални пројекат "Нове нуклеарне и енергетске технологије", који ће бити покренут 2025. године, требало би да консолидује лидерство Русије у нуклеарној енергији и да обезбеди енергетски суверенитет земље.

  • 13:30

    Русија у пракси оличава праведну енергетску транзицију, за разлику од бројних западних земаља које користе само зелену агенду, навео је Путин.

  • 13:28

    Путин је додао да Русија прелази на националне валуте за обрачун плаћања за извоз, а да су њени партнери "увелико за то заинтересовани".

    "Посебно питање се тиче финансијске инфраструктуре, односно плаћања за руски извоз. То има своје потешкоће. Да бисмо решили овај проблем, прелазимо на трансакције у националним валутама, а наши партнери су веома заинтересовани за то. И овде има много проблема, и то веома добро разумемо, али све те проблеме превазилазимо постепено", указао је руски лидер.

  • 13:28

    Пријатељске земље чине преко 90 одсто руског извоза енергије, рекао је Путин.

  • 13:25

    Путин је открио да ће већ следеће године у Русији почети да ради Тихоокеанска железница од Јакутије до луке у Хабаровској области.

  • 13:24

    Потрошња енергије у Русију је у порасту а то је јасан знак раста економије, рекао је Путин.

    "У Русији је по том питању поново постигнут рекорд, а показатељи превазилазе оне из совјетског периода", навео је руски председник и додао да је енергетски систем Русије у стању да одговори на повећану потражњу из сфере привреде.

  • 13:23

    Руски председник је навео да је удео рубље у спољнотрговинским трансакцијама близу 40 одсто.

    "Партнери Русије заинтересовани су за прелазак на националне валуте приликом плаћања онога што Русија извози", навео је.

image