Лавров са Гутерешом: Не увлачите УН у политизоване "мировне иницијативе" за украјинску кризу

Руски министар је истакао да је важно да руководство и Секретаријат УН стриктно поштују принцип непристрасности, између осталог, и када је реч о злочинима кијевског режима

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров састао се са генералним секретаром УН Антониом Гутерешом на маргинама 79. заседања Генералне скупштине УН где су разговарали о регионалним и глобалним последицама сукоба у Украјини.

Лавров је истакао да је важно да руководство и Секретаријат УН стриктно поштују принцип непристрасности, између осталог, и када је реч о злочинима кијевског режима, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Том приликом, руски министар је позвао Гутереша да спречи да "структуре УН буду увучене у политизоване, псеудомировне иницијативе" у вези са Украјином.

Лавров и Гутереш су разговарали и о најактуелнијим питањима међународне агенде, посебно о ситуацији на Блиском истоку и у зони палестинско-израелског сукоба.

Обе стране у дијалогу изразиле су жељу за даљим јачањем међусобне конструктивне сарадње, наводи се у саопштењу.

Шеф руске дипломатије је указао да САД континуирано крше обавезе према Споразуму о седишту УН из 1947. године и позвао Гутереша да што пре покрене арбитражни поступак против Вашингтона.