Русија

ФСБ ухапсила двојицу агената Кијева: Преносили податке о заштити Кримског моста и војним објектима

Они су добровољно украјинској специјалној служби понудили помоћ у активностима усмереним против безбедности Руске Федерације
ФСБ ухапсила двојицу агената Кијева: Преносили податке о заштити Кримског моста и војним објектимаwww.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Официри Федералне службе безбедности Руске Федерације (ФСБ) привели су двојицу агената украјинских специјалних служби који су преносили информације о одбрамбеном систему Кримског моста и руским војним објектима.

Један од ухапшених је 45-годишњи становник Републике Крим који је, користећи отворени Глобални систем за мобилну комуникацију, позвао дежурну линију Службе безбедности Украјине (СБУ) и понудио своју помоћ.

Потврдио је своју жељу да помогне СБУ пружањем поверљивих информација које су од интереса за страну државу и открио им је географске координате ПВО система у Керчу, која је део система заштите Кримског моста.

Осим тога, проследио је украјинској служби и друге информације у вези са кретањем војног ешалона војне технике Министарства одбране Руске Федерације у правцу зоне Специјалне војне операције, као и податке које је добио о објекту војно-индустријског комплекса на Криму.

Информације су прослеђене непријатељу за коришћење у лансирању ракетних удара.

Други притвореник, 43-годишњи странац, такође је успоставио поверљиву сарадњу са представницима Главне обавештајне управе (ГУР) Министарства одбране Украјине и понудио помоћ у активностима усмереним против безбедности Руске Федерације.

Прикупљао је и прослеђивао представницима Главне обавештајне управе обавештајне податке о локацијама наоружања, војне опреме, јединица и објеката Оружаних снага Русије на територији Севастопоља како би непријатељ могао да циља.

Истражно одељење ФСБ поднело је кривичне пријаве против притвореника због велеиздаје и шпијунажа за шта је предвиђена казна доживотног затвора.

image