Русија

Путинов помоћник упозорава: НАТО увежбава сценарије за борбу против Русије

У Балтичком региону, НАТО чланице редовно одржавају војне вежбе, током којих увежбавају сценарије одбијања наводног руског напада на балтичке земље, рекао је помоћник руског председника
Путинов помоћник упозорава: НАТО увежбава сценарије за борбу против Русије© Sean Gallup/Getty Images

Земље НАТО-а, у покушају да задрже глобалну доминацију, модернизују војну инфраструктуру и увежбавају сценарије борбе против Русије, изјавио је помоћник руског председника, председник Поморског колегијума Николај Патрушев.

"Русија води независну унутрашњу и спољну политику што изазива отпор САД и њихових НАТО савезника, који теже да сачувају своју доминацију у свету, укључујући на простору Светског океана", рекао је Патрушев на састанку у Калињинградској области.

Он је указао да у Балтичком региону "НАТО чланице редовно одржавају војне вежбе, током којих увежбавају сценарије одбијања наводног руског напада на балтичке земље".

Као пример је навео маневре "Непоколебљиви бранилац", које су одржане у пролеће ове године.

"Балтичке земље модернизују војну инфраструктуру ради пријема снага Северноатлантске алијансе. Летонија, Литванија и Естонија почеле су практичну реализацију споразума о изградњи одбрамбених објеката на граници са нашом земљом", истакао је.

Он је оценио да се "након уласка Финске и Шведске у НАТО, очигледно истичу тежње ка измени статуса Балтичког мора, ревидирању актуелних правних режима морског пространства и мореуза, који се користе за међународну пловидбу, представљају планови за забрану пловидбе руске флоте Балтичким морем".

"Кршењем међународних прописа, руски бродови се искључују са сателитске мреже, што ствара ризике по безбедну пловидбу и претњу по виталну инфраструктуру поморског саобраћаја у целини", закључио је Патрушев.

image