Русија

Захарова: Запад не жели истрагу напада на Северни ток, сви наши захтеви су одбијени

Немачка још није обелоданила никакве позитивне резултате истраге, Швајцарска истрагу чак није ни покренула, док су је Данска и Шведска, у чијим се ексклузивним зонама напад догодио, брзо затвориле, подсећа Марија Захарова
Захарова: Запад не жели истрагу напада на Северни ток, сви наши захтеви су одбијениGetty © Anadolu / Contributor

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова потврдила је данас да је Руска Федерација званично упутила Немачкој, Данској, Шведској и Швајцарској писмено обавештење и захтеве у вези са истрагом напада на Северни ток, уз коментар да ће слични захтеви бити послати и другим земљама које могу бити умешане у напад, будући да истрага још није завршена и да она, како каже, ни не интересује Запад. 

"Запад није заинтересован да спроведе ефикасну истрагу терористичког напада, упркос огромној штети коју је експлозија гасовода нанела европској економији и животној средини", рекла је Захарова за РИА Новости, подсетивши да је руска страна и раније слала захтеве европским државама да јој помогну у истрази, на шта још није добила потврдан одговор.

"Сви ови захтеви су одбијени под лажним изговорима или без образложења. Овакво понашање свакако је у супротности са међународним правним обавезама ових држава", објашњава она.

Портпаролка упозорава да ће кроз пола године, уколико ови захтеви Руске Федерације не буду испуњени, њих почети да разматра Међународни суд Уједињених нација, чије се одлуке морају без поговора извршавати.

Истиче и да Немачка у којој се налазе крајње тачке оба гасовода - и Северног тока 1 и Северног тока 2 - још није обелоданила никакве позитивне резултате истраге, док, подсећа, премијер Пољске Доналд Туск у исто време поручује да сви који су заинтересовани за развој истраге "треба да ћуте".

"Штавише, налози за хапшење које је недавно расписао Берлин, према њему, нису извршени, па је као резултат тога, најмање један осумњичени који се налазио у Пољској, према пољском тужилаштву, успео да се сакрије на територији Украјине", подсећа Захарова. 

Она додаје да Швајцарска, у којој је регистрована компанија "Nord Stream AG",оператер гасовода, није чак ни покушала да спроведе истрагу. 

"Обалске државе Данска и Шведска, у чијим су ексклузивним економским зонама регистроване експлозије, брзо су затвориле истраге без објављивања резултата. Према њиховом саопштењу, резултати истраге предати су Немачкој", рекла је Захарова.

Експлозија на гасоводу Северни ток догодила се 26. септембра 2022. године. 

Немачка, Данска и Шведска нису искључиле да је у питању циљана саботажа, а таквог става држи се и Русија.

Како се процењује штета је без преседана и не зна се који ће временски оквир бити потребан за његову поправку.

image