Русија

Захарова: Запад је узурпирао право на истину, забрањује приступ информацијама које му се не свиђају

Поводом недавних санкција руским медијима и Међународног дана права јавности да зна, из Министарства спољних послова Русије поручују да су напади на руске медије и њихове новинаре непоштовање људског достојанства иза којег се крије русофобна политика
Захарова: Запад је узурпирао право на истину, забрањује приступ информацијама које му се не свиђајуGetty © Anadolu / Contributor

Недавне санкције Вашингтона против руских медија од 4. и 13. септембра су показале да су САД објавиле рат слободи говора, рестрикције које су уведене су без преседана, поручила је данас портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, додајући да цензура коју спроводи колективни Запад и његова нетрпељивост према другачијем мишљењу крши основно право сваког човека да слободно претражује, добија и шири информације. 

"Потпуна контрола над информацијама и медијима на Западу почела је да поприма још софистициранији облик. Кријући се иза измишљених изговора, САД су напале како медије тако и директно професионалце који раде у медијима, новинаре чија је лична безбедност угрожена. Овакве поступке америчке администрације сматрамо нападом на саму професију новинара, као и појавом непоштовања људског достојанства", рекла је Захарова.

Она је истакла да је постало јасно да се испод америчке агресије према руским медијима крије "русофобна политика са израженом националистичком компонентом".  

"Све ово показује право лице владајућих западних режима, који покушавају да узурпирају право на истину и светској заједници ускрате слободан приступ информацијама", поручује портпаролка.

Она додаје да су санкције још једном показале да више не функционишу ни различите међународне организације и правне структуре које би требало да чувају слободу говора и плурализам мишљења, а чији је то задатак.

"Као и у многим другим случајевима они још једном показују своју нефункционалност, потпуни губитак самосталности", каже Захарова.

Стога, закључује, нема повода да се данас слави Међународни дан права јавности да зна, који је УНЕСКО прогласио за празник 2015. године. 

image