Лавров у обраћању Генералној скупштини УН поручио Западу: Удар на нуклеарну силу је самоубиство

Министар спољних послова Русије је позвао државе које предлажу мировне иницијативе за сукоб у Украјини да размотре корен сукоба

Самоубилачки покушаји да се победи нуклеарна сила као што је Русија су бесмислени, поручио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у обраћању Генералној скупштини Уједињених нација.

Он је позвао државе које предлажу мировне иницијативе за сукоб у Украјини да размотре корен сукоба.

"Позивамо пријатеље да у пуној мери узму у обзир све разлоге због чега је ова ситуација настала. Уколико се ти разлози не уклоне у Европи никад неће бити праведног мира који се темељи на повељи УН", рекао је руски шеф дипломатије на општеполитичкој дискусији 79. заседања Генералне скупштине УН.

Додао је и да Русија веома цени напоре читавог низа партнера да из најбољих намера предлажу посредничке иницијативе са циљем решавања украјинског конфликта за разлику од "формуле мира" Владимира Зеленског која не води никуда.

"Невиђен ниво ароганције и агресивности западне политике према Русији не само да своди на нулу саму идеју глобалне сарадње коју промовише генерални секретар УН, већ и све више омета рад читавог система глобалног управљања, укључујући и Савет безбедности УН. То није наш избор и нисмо ми ти који ћемо сносити последице овако опасног курса", рекао је Лавров.

Он је скренуо пажњу на то да Запад, водећи своју политику хегемонизма, наставља да ескалира конфронтацију чије "последице може да осети цео свет".

"Светској већини је потпуно јасно да конфронтација и хегемонизам неће решити ниједан глобални проблем. Ако Запад не стане, сви ће осетити страшне последице овога", оценио је шеф руске дипломатије.

Колективни Запад, резимирао је Лавров, "вештачки спутава објективно настајање мултиполарног светског поретка, који ће се заснивати на једнакости права великих и малих народа, поштовању појединца, равноправности мушкараца и жена и праву народа да сами одређују своју судбину".

"Исто важи и за принцип немешања у унутрашње ствари суверених држава. Потврду овог принципа, на срамоту чланова наше организације, блокирале су САД и њени следбеници на Самиту будућности усвајањем одговарајућег пакта", додао је он.

У Савету безбедности Уједињених нација већ је превише западних држава и неопходна је већа репрезентација Глобалног југа у том телу, саопштио је Лавров наводећи да је то један од корака ка праведнијем свету.

Коментаришући израелске нападе на Либан, Лавров је рекао да су они "нехумани", и да је Вашингтон у најмању руку знао за припрему тог "терористичког напада".

Још није касно да се удахне нови живот у УН, али да бисмо то урадили не можемо да организујемо бесмислене самите и декларације, већ морамо да обновимо поверење засновано на принципима једнакости свих држава чланица", додао је.

Такође је приметио да Русија није против дијалога са Западом, али да је Москва преузела иницијативу да формира архитектуру једнаке и недељиве безбедности у Евроазији, отворену за све земље и организације континента.

Овом питању биће посвећена међународна конференција у Минску, која ће почети 31. октобра.

Осврнуо се и на Пакт за будућност, припремљен под окриљем УН, наводећи да је то само лепо формулисана декларација која је написана под контролом "манипулатора са Запада" без учешћа свих чланица организације.

Говорећи о томе да се одлуке УН не спроводе доследно, Лавров је истакао да се исто третирају и обавезујуће одлуке Савеза безбедности и као пример навео Косово и Метохију и Дејтонски споразум.

Као најистакнутији пример кршења одлука СБ Уједињених нација навео је питање формирања палестинске државе.