Русија

Песков: Било је неопходно променити нуклеарну доктрину, умешаност Запада у сукоб се само повећава

Портпарол Кремља поручује да је одлука о томе када би Русија могла у пракси применити нову нуклеарну доктрину, на војним стручњацима који непрестано и пажљиво прате које се оружје користи против Русије
Песков: Било је неопходно променити нуклеарну доктрину, умешаност Запада у сукоб се само повећаваwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Учешће нуклеарних држава у сукобу у Украјини, на страни Кијева, приближавање НАТО-а руским границама, и свеобухватно повећавање напетости у близини Русије, као и развој међународне ситуације учинили су да уношење измена у нуклеарну доктрину и Основе државне политике у области нуклеарног одвраћања постану "неопходност", рекао је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.  

"Измене су припремљене", поручио је он, уз коментар да су "трезвене главе чуле сигнал (председника Русије Владимира) Путина, док необуздане главе настављају своју необуздану политику која може да има веома негативне последице за све".

На питање новинара Павела Зарубина када нова доктрина може бити примењена у пракси, Песков објашњава да је то сфера руских војних стручњака и војника, који "прате какво се тачно оружје и на који начин" користи у нападима на Русију, уз коментар да је "развој ситуације захтевао да буде формализован документ, да дође до 'канонизације' нових услова" у новонасталим околностима.  

"Управо они (војни стручњаци) региструју директно учешће земаља Колективног запада у сукобу око Украјине и њихова пажња неће слабити", упозорава.

"Видимо да ниво умешаности западних држава има тенденцију да расте. Они не укључују никакве кочнице. Напротив, они декларишу да имају намеру да наставе (са својим акцијама) како би се обезбедила победа Украјине. Сами Украјинци на потпуно утопијски начин размишљају о томе да је Русију потребно приморавати на мир. Углавном, воде се такви погрешни разговори који могу да изазову негативне последице по кијевски режим. У контексту свега тога ми треба да доносимо одлуке и да будемо спремни да их имплементирамо", рекао је Песков.

image