Посланик Бундестага: Ваљало би обновити Северни ток, немачка индустрија пати без руског гаса

У току је до сада невиђена деиндустријализација, између осталог и због цена гаса, које су на берзи порасле двоструко или троструко, признао је Штефен Котре

Обнова уништених гасовода Северни ток један и два је могућа и оправдана, а немачка индустрија пати без руског гаса, изјавио је посланик Бундестага Штефен Котре.

Према његовим речима, обнављање гасовода неће захтевати велика улагања као што би то било са изградњом новог. "То се дефинитивно исплати. Сваки гасовод за Немачку и Европу се исплати", рекао је Котре на маргинама Руске енергетске недеље.

Тренутна ситуација без руског гаса представља "један од два, три, па чак и четири ексера забијена у сандук немачке индустрије", рекао је Котре.

"У току је до сада невиђена деиндустријализација, између осталог и због цена гаса, које су на берзи порасле двоструко или троструко", додао је немачки посланик, истичући да Немачка може да добије јефтин гас само из Русије.

Гасовод Северни ток је био од кључне важности за Немачку јер је обезбеђивао стабилне и релативно јефтине залихе гаса из Русије. Његова изградња омогућила је Немачкој да постане један од главних чворишта за дистрибуцију гаса у Европи, смањујући зависност од других извора. Без руског гаса, немачка индустрија се суочава са озбиљним проблемима, укључујући повећање цена енергије и губитак конкурентности.

У септембру 2022. године су се десиле две експлозије на гасоводима Северни ток, услед чега су настала оштећења на овој инфраструктури у Балтичком мору. Експлозије су изазвале цурење гаса и потпуну обуставу испорука.

Овај инцидент је додатно погоршао већ напете геополитичке односе између Русије и Запада, посебно у контексту сукоба у Украјини и зависности Европе од руских енергетских ресурса.

Из Москве су поручили да ће сваки покушај "заташкавања ситуације" везане за истрагу експлозије на гасоводима Северни ток један и два бити осуђен на неуспех и да ће Руска Федерација учинити све што је потребно да се починиоци идентификују и сваки од њих приведе правди.