Русија

Захарова одговорила Керију: Званично укидате слободу говора? Тако и треба, што да се лажемо

Портпарол руског МСП-а прокоментарисала је предлог бившег америчког државног секретара да се укине 1. амандман Устава САД који гарантује слободу говора "за борбу против дезинформација"
Захарова одговорила Керију: Званично укидате слободу говора? Тако и треба, што да се лажемоwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Званична представница руског Министартсва спољних послова Марија Захарова коментарисала је предлог бившег америчког државног секретара Џона Керија да се укине 1. амандман на Устав САД који гарантује слободу говора "за борбу против дезинформација".

"Тако треба, што да се претварате", написала је на Телеграму

Како је алудирала, Џон Кери је рекавши "укидање слободе говоре" искористио праве речи за хајку које су западне земље на челу са Вашингтоном покренуле против руских медија.

Исту изјаву бившег америчког државног секретара је раније прокоментарисао амерички бизнисмен Илон Маск који је оценио да ће демократе, ако победе на председничким изборима, "урушити Устав".

Недавне санкције Вашингтона против руских медија од 4. и 13. септембра су показале да су САД објавиле рат слободи говора, рестрикције које су уведене су без преседана, поручила је недавно Марија Захарова.

Према њеним речима, цензура коју спроводи Колективни запад и његова нетрпељивост према другачијем мишљењу крши основно право сваког човека да слободно претражује, добија и шири информације. 

Подсетимо, САД су увеле санкције медијској групи "Русија севодња", РИА Новости, РТ, "Спутњику" и "Раптлију", а ограничења се односе и на главну уредницу медијске групе РТ Маргариту Симоњан и на неколико главних менаџера овог ТВ канала. 

Као разлог за увођење санкција истиче се наводни "непријатељски утицај на председничке изборе у Америци". 

image