Москва: Затварање Финског залива сматрали бисмо кршењем поморског права

Министарство спољних послова Русије реаговало је на најаву да Хелсинки и Талин развијају планове за затварање Финског залива за руске бродове у случају претње

Ако Финска и Естонија планирају да уведу потпуну блокаду Финског залива за руско бродарство, Русија ће такве акције сматрати кршењем међународног поморског права, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Раније су медији јавили да Хелсинки и Талин развијају планове за затварање Финског залива за руске бродове у случају претње.

"Њихове норме не садрже одредбе које дозвољавају, чак и на основу било какве 'претње', увођење мера за ограничавање пловидбе, посебно једностраних дискриминаторних мера усмерених на одређену државу", наводи се у саопштењу.

Министарство је додало да не разуме на какве претње мисле Хелсинки и Талин када говоре о плановима за затварање залива.

Истиче се да Русија полази од тога да ће Финска и Естонија деловати стриктно у оквиру међународног права.

"Ако говоримо о плановима Финске и Естоније да успоставе границе својих зона у Финском заливу, онда је такав корак њихово суверено право.
Истовремено, такве акције, у складу са одредбама Конвенције УН о поморском праву из 1982. године, не омогућавају ометање и контролу пловидбе", закључили су у Министарству.