Кремљ о новом генералном секретару НАТО-а: Руте је већ познат по непомирљивом ставу према Русији

Северноатлантска алијанса ће наставити да ради у истом правцу у којем је и до сада радила, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков

НАТО неће променити правац својих активности именовањем Марка Рутеа за новог генералног секретара Алијансе, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Наша очекивања су да ће Северноатлантска алијанса наставити да ради у истом правцу у којем је и до сада радила", рекао је Песков новинарима, коментаришући очекивања Москве од Рутеовог именовања за генералног секретара НАТО-а.

Песков је додао да је нови генерални секретар НАТО-а добро познат Москви, истакнувши да је Руте као премијер Холандије заузео непомирљив став према Русији.

"Господин Руте нам је добро познат, више од једног сата је провео за преговарачким столом са председником Русије Владимиром Путином", навео је он.

Како је истакао, "својевремено су постојале наде у изградњу добрих прагматичних односа", додавши да се дијалог водио управо у том духу.

"После тога знамо да је Холандија заузела прилично непомирљив став који подразумева потпуно искључивање било каквих контаката са нашом земљом. Због тога и не мислимо да ће у политици НАТО доћи до неких суштинских новости", закључио је Песков.

Један од генералних секретара НАТО-а са најдужим стажом, Јенс Столтенберг предао је данас дужност бившем холандском премијеру Марку Рутеу, у тренутку када се Алијанса суочава са неким од највећих изазова у својој историји.

Званична церемонија предаје овлашћења је одржана у седишту НАТО, у Бриселу на специјалној седници Алијансе.