Русија

Дума: Нови генерални секретар НАТО-а неће смањити агресију блока

Захваљујући зверском апетиту Алијансе за ширењем, за претходних десет година колико је Столтенберг био на функцији генералног секретара, евроазијска безбедносна архитектура је доведена до потпуне деградације, истакао је Леонид Слуцки
Дума: Нови генерални секретар НАТО-а неће смањити агресију блокаGetty © Patrick van Katwijk

Нови генерални секретар НАТО-а Марк Руте неће смањити агресивност блока, мало тога зависи од његових личних квалитета, оценио је председник Комитета за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки.

"НАТО има новог генералног секретара. Норвежанина Јенса Столтенберга заменио је Холанђанин Марк Руте. Хоће ли кадровске промене смањити агресивност блока? Спојлер: неће", написао је Слуцки на Телеграму.

Новог генералног секретара називају прагматичаром, способним за компромис, али мало тога зависи од његових личних квалитета, оценио је Слуцки.

Притом, прве изјаве не остављају сумњу да ће се курс ка општој ескалацији и обезбеђивању доминације земаља "златне милијарде" наставити, истакао је он.

Захваљујући зверском апетиту Алијансе за ширењем, за претходних десет година колико је Столтенберг био на функцији генералног секретара, евроазијска безбедносна архитектура је доведена до потпуне деградације, истакао је Слуцки.

Без икаквих компромиса, Руте се већ определио за приоритетно пружање подршке Украјини, а у његовим изјавама постоји "опасан континуитет" о подршци давању дозволе украјинским Оружаним снагама да ударе на Русију НАТО оружјем као и о питањима нуклеарног одвраћања, подсетио је Слуцки.

Као и његов претходник, Руте не прихвата сигнале из Москве који се тучу промена у нуклеарној доктрини Руске Федерације, закључио је руски званичник.

Бивши холандски премијер Марк Руте је данас од Јенса Столтенберга преузео фотељу генералног секретара Северноатлантске алијансе. Руте је већ стигао да каже да Украјина треба да добије место у Алијанси, а међу приоритетима на својој новој функцији навео је повећање помоћи Кијеву.

image