Русија

Симоњанова поручила Репортерима без граница: Док се ви бавите старом тактиком, ми развијамо нову

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" прокоментарисала је најновије материјале организације "Репортери без граница" (РСФ) о процени утицаја РТ-а на Балкану, Француској и Латинској Америци
Симоњанова поручила Репортерима без граница: Док се ви бавите старом тактиком, ми развијамо новуwww.globallookpress.com © Sergey Elagin/Business Online

Главна уредница РТ и медијске групе "Русија севодња" Маргарита Симоњан реаговала је на четири чланка организације "Репортери без граница" (РСФ), на платформи "Пропаганда монитор" о процени утицаја РТ-а на Балкану, Француској и Латинској Америци.

Како су навели, "РТ је ушао у стратешке савезе са латиноамеричким медијима, истраживачким центрима и академским институцијама, а најјаче позиције канала су у Мексику и Аргентини".

"Ово је очигледно дан РТ код Репортера без граница (РСФ). Написали су четири чланка о нама. Жале се западним властима да утицај РТ расте. Посебно на Балкану, Француској и Латинској Америци", написала је Симоњанова на Телеграму.

Како је додала, упркос свему, очигледно је да никакве санкције не помажу, због чега покрећу још један пројекат да се говори о тактици руских медија, посебно РТ.

"Док ви причате о старој тактици, ми развијамо нову", поручила је главна уредница РТ.

Наиме, организацију је највише забринуо РТ Балкан, који је како кажу, постао "главно средство за ширење руске пропаганде" на Балкану, пре свега кроз извештавање на друштвеним мрежама.

"Захваљујући РТ Балкан, војна пропаганда Кремља напредује унутар граница ЕУ. У Србији, држави окруженој чланицама ЕУ и земљама кандидатима, руски наративи се пакују за локалну публику пре него што се дистрибуирају широм региона. Ова фабрика лажи мора да се затвори", уверава нас Павол Салај, шеф одељења РСФ-а за ЕУ-Балкан у тексту "Од Русије до Србије: Како РТ шири пропаганду Кремља на Балкану упркос санкцијама ЕУ".

Организација "Репортери без граница" (РСФ) која као основни циљ свог постојања истиче борбу за слободу информисања, недавно је отворено затражила цензуру - позивајући Европску комисију да заузме чвршћи став према Србији, због, како кажу "руске пропаганде".

Борбу ове организације за "слободу медија", у оквиру које само Руси немају право на реч, финансирају владе Велике Британије, Немачке, Француске и Холандије, као и амерички НЕД, па чак и Европска комисија којој се и обраћају.

image