Русија

Кремљ: Берлин још није контактирао Москву, наши односи су сведени на нулу

Русија позива све стране у сукобу на Блиском истоку на уздржаност, поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Берлин још није контактирао Москву, наши односи су сведени на нулу© Konstantin Kokoshkin/Global Look Press

Берлин није контактирао Москву поводом телефонског разговора између руског председника Владимира Путина и немачког канцелара Олафа Шолца, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коменатришући наводе "Цајта" да Шолц жели да телефоном разговара са руским председником, први пут после скоро две године.

"Није било контаката између руског председника Владимира Путина и немачког канцелара Олафа Шолца након разговора из 2022. године", казао је Песков.

Он је додао да је председник Русије отворен за дијалог са немачким канцеларом, као и да су односи Москве и Берлина практично "сведени на нулу".

"То није наша кривица, а ни наша иницијатива, већ иницијатива Берлина, али и других европских држава", истакао је Песков.

Последњи телефонски разговор Шолца и Путина обављен је у децембру 2022.

Шолц је пре годину дана говорио да је дијалог са Путином неопходан и да ће га он наставити, да би неколико месеци касније, у априлу ове године, тврдио да ће се на тај корак определити тек кад Путин "схвати" да мора да одустане од војне кампање у Украјини и повуче своје трупе, те да разговор не може да направи никакву разлику.

Русија позива све стране у сукобу на Блиском истоку на уздржаност

Говорећи о сукобу на Блиском истоку, Песков је нагласио да Русија позива све стране у сукобу на уздржаност.

"Позивамо све стране да покажу уздржаност у светлу онога што се дешава. И, наравно, осуђујемо све акције које доводе до смрти цивила. Ситуација на Блиском истоку се развија по најалармантнијем сценарију", истакао је портпарол Кремља.

Иран је синоћ лансирао 181 балистичку ракету на Израел, пренео је "Тајмс оф Израел", и додао да су у нападу шрапнелом и гелерима рањени један Палестинац на Западној обали и два Израелца рањена су шрапнелом и гелерима.

Корпус граде исламске револуције (ИРГЦ) саопштио је да напад, до којег је дошло 11 месеци од почетка сукоба Тел Авива и Хамаса у Гази у којем је убијено више од 41.000 Палестинаца и 1.200 Израелаца, представља одговор на убиства лидера Хамаса, Хезболаха и ИРГЦ. 

image