Русија

МСП Русије: Поштујемо жељу Турске да уђе у БРИКС

За коначну одлуку o уласку Анкаре у БРИКС потребан је консензус, каже Сергеј Рјабков
МСП Русије: Поштујемо жељу Турске да уђе у БРИКСwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Москва поштује одлуку Анкаре да уђе у БРИКС, али коначно одобрење њеног захтева за приступање зависиће од тога да ли ће бити постигнут консензус, каже за РИА Новости заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков. 

Дипломата је, такође, потврдио да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган присуствовати предстојећем самиту БРИКС-а у Казању крајем овог месеца, и послао поруку Западу да не покушава да утиче на самит. 

"Пре свега бих упозорио западне спонзоре Кијева да не покушавају да утичу на ситуацију, укључујући и у контексту самита у Казању. Ово би била грешка огромних размера. Спремни смо и видимо шта се дешава у смислу да запад спонзорише најпровокативније планове кијевског режима. Уверавамо наше пријатеље и учеснике БРИКС-а и званице да ће бити урађено све да самит буде успешан у сваком смислу", изјавио је Рјабков.

Подсетимо, почетком септембра Москва је потврдила да је Турска поднела захтев за улазак у БРИКС, док је "Блумберг" пренео да је захтев предат и неколико месеци пре тога. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров поручио је да се Анкара, поводом жеље да уђе у БРИКС, суочава са великим притиском. 

Број заинтересованих за учлањење у организацију расте, а према речима председника Русије Владимира Путин до сада је више од 30 земаља показало спремност да се прикључи БРИКС-у или да сарађује на неки начин са њим.

image