Русија

Тужба против Столтенберга: Због лажи, злочина против мира и распиривања украјинског сукоба

Тужилац Патрик Пазен, између осталог, окривљује бившег генералног секретара Алијансе да је саботирао дипломатске напоре из јануара 2022. који су могли да спрече избијање руско-украјинског сукоба и наводи да је бивши шеф НАТО-а лагао јавност када је говорио да се Алијанса неће ширити на исток
Тужба против Столтенберга: Због лажи, злочина против мира и распиривања украјинског сукобаGetty © NurPhoto / Contributor

Против бившег генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга у Белгији је поднета тужба, открио је данас Патрик Пазен, тужилац и аналитичар украјинског сукоба, иначе, држављанин Француске, на конференцији у Бриселу, уз објашњење да је тужба поднета због мешања Столтенберга у руско-украјински сукоб, "напада" на безбедност НАТО земаља, и злочина против мира, који су наштетили здравље одређеној групи људи и довели њихов живот у опасност. 

"Јенс Столтенберг је учествовао у организованом плану или завери у циљу спровођења конкретних акција која представљају злочин против мира", објаснио је Пазен, након чега је представио низ доказа који поткрепљују тезу да је НАТО припремао Украјину за сукоб са Русијом.

Међу њима је и изјава бивше немачке канцеларке Ангеле Меркел да су Мински споразуми били потписани само како би се добило на времену и наоружао Кијев. 

Столтенберг се, такође, терети да је саботирао дипломатске напоре који је требало да спрече да дође до избијања сукоба. Као пример, наведени су неуспешни преговори НАТО-а и Русије из јануара 2022. године, месец дана пре него што је отпочела Специјална војна операција. 

Пезен, такође, криви бившег генералног секретара да је јавно лагао када је говорио да Алијанса не планира да се шири на исток, ближе Русији. 

Столтенберг је, подсетимо, претходних дана, након вишегодишње каријере на месту генералног секретара Алијансе, напустио ту позицију, а сменио га је Марк Руте, бивши премијер Холандије. 

Према писању "Политика", Столтенберг ће након самита у фебруару 2025. године бити постављен за новог председавајућег Минхенске безбедносне конференције. 

Столтенберг ће остати упамћен као заговорник теорије о наношењу стратешког пораза Русији, у прилог чему иде и једна од његових последњих изјава на месту генералног секретара да дозвола да Украјинци гађају Русију ракетама дугог домета неће увући НАТО у рат, упркос свим упозорењима која стижу из Москве. 

image