Русија

Министарство одбране Русије потврдило: Угледар је ослобођен (ВИДЕО)

Услед одлучних дејстава јединица групе трупа "Восток" ослобођено је место Угледар у ДНР

Руске јединице преузеле су контролу над градом Угледаром у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.

"Услед одлучних дејстава јединица групе трупа 'Восток', ослобођено је место Угледар Доњецке Народне Републике", наводи се у саопштењу.

Претходно је саветник шефа ДНР Јан Гагин рекао за РИА Новости да је руска застава постављена на администрацију Угледара, али да је рано говорити о ослобађању града.

Дан раније други саветник шефа ДНР Игор Кимаковски рекао је да је до ослобођења Угледара остало само неколико дана и да је непријатељ опкољен.

Град Угледар, који је удаљен око 60 километара од града Доњецка, био је једно од најважнијих утврђења украјинских оружаних снага и жариште тешких борби месецима. 

Град се налази на узвишењу, у близини раскрснице путева који воде до градова Волноваха, Докучајевск и Краснаја Пољана, те због тога је представљао кључну логистичку тачку.

Очекује се да ће ослобађање Угледара удаљити украјинске трупе од Доњецка и омогућити руској војсци да напредује ка покрајини Запорожје и граду Курахову, области кроз коју се врши снабдевање појединих јединица Оружаних снага из Украјине.

Украјински медији раније су пренели да су Оружане снаге Украјине потврдиле губитак града Угледара и издале наређење за повлачење трупа.

Како су навели, украјинска оперативна команда "Хортица" саопштила је да су удари Оружаних снага Русије по боковима "исцрпели одбрану", стога су украјинске јединице повучене из Угледара.

image