Москва: Шолцова политика довела до слома немачко-руске сарадње

Министарство спољних послова Русије одоговорило на изјаву немачког канцелара наводећи да Русија неће ништа тражити од Немачке

Министарство спољних послова саопштило је да Русија не тражи ништа од Немачке и да је канцелар Олаф Шолц једини кривац за обуставу економске и енергетске сарадње између две земље.

Овај извештај представља одговор на изјаве Олафа Шолца који је рекао да ће Русија, по завршетку сукоба у Украјини, тражити обнављање економских односа са Немачком.

"Нећемо ништа тражити, немачки политичари то морају једном за свагда да схвате. Нека Шолц буде одговоран за 'стезање каиша' пословању и одлуке које су штетне интересима", наводи се у саопштењу Министарства.

Министарство је нагласило да канцелар Шолц не помиње да је управо непромишљена политика његовог кабинета довела до слома руско-немачке економске и енергетске сарадње, која је деценијама обезбеђивала раст немачке индустрије. Наводе да  ни реч није рекао о признању његове претходнице Ангеле Меркел да су Берлин и друге престонице Запада третирали Минске споразуме искључиво као прилику да се добије на времену како би се Кијев припремио за рат против наше земље.

"Прећутао је и чињеницу да због невиђеног поскупљења енергената многе немачке компаније пребацују производњу производњу у САД, а није објаснио ни зашто је Берлин срамно и кукавички одустао од истраге о саботажи на гасоводима Северни ток 1 и 2, чиме је немачка привреда одсечена од директних испорука јефтиног руског природног гаса", подсећа Министарство.

"Сви аргументи немачког дипломате доказ су кризе у разумевању тренутне ситуације и стратешке визије. То су, по свему судећи, идејни оквири којима се води актуелна немачка власт", наводи се у саопштењу Министарства.